Wednesday, December 11, 2013

INTRODUCTION

Sekarang kemain malas nak update blog. Banyak cerita nak update tapi perangai malas nak menaip tu lagi banyak dalam diri mummy. Malas yang melampau. Hahaha. Lagi satu, bukan sebab malas je. Busy pun iya jugak. Serius memang agak busy lately. Plus ada beberapa sebab kenapa mummy dah jarang update blog sekarang ni. Nanti mummy cerita satu-satu ye....
 
Entry nie pun mummy curi2 taip...apa pn nantikan kemunculan mummy azroi & adleena yer....(perasanmcmadapeminat)....
 
 
Bye
 

Tuesday, September 17, 2013

ANAK TAK NAK BOTOL SUSU

Assalammualaikum....
 
Salam Isnin & Selamat Hari Malaysia...
 
Sebenarnya mummy dalam dilema sbb adleena tak nak minum susu dalam botol...dari dalam pantang adleena dah tolak botol....bukan apa dah dekat sebulan adleena kat umah pengasuh tp masih tak nak botol....jenuh gak pengasuh nak bg susu....
 
Actually masa awal2 bulan berpantang ada juga sumbat susu dengan botol susu,tp adleena tak minum cuma kemamkan ja....smpai tersedak susu dibuatnya...bergegas gak la mummy n babah gie hospital sbb adleena keras n mulut berbuih2...mau tak mau kena bg direct jelh...bukan tak bleh direct tp kesian bila mummy gie keja...
 
Asal orang cakap botol nie sesuai untuk bby yang reject botol semua mummy beli...dari yang murah smpai yang harga mahal semua ada..masa azroiee dulu ok je sumbat botol susu. tak de pulak dia tolak2 dengan lidah. ni si budak cantik manis ni, pandai pulak tolak2 dengan lidah.. aiayakkkkk.. camana ni.....
 
Orang kata, kalau nak praktis bagi botol, jangan maknya ada/mak dia yang beri minum.....harap hari sabtu n ahad ja babah berikan susu...tp mummy still duk dlm rumah gak....bila dengar adleena nangis pekakkan ja tp bila terusan nangis terus ambik n nyusukan...bukan apa sbb adleena jenis nangis n terus tido...dia tak akan minum guna botol...lapar mcm mana pun tak akan minum....


Ya Allah, permudahkanlah urusan mummy..


adleena tasneem yg banyak cerewet.....

sebahagian koleksi adleena....
ada lg cuma tak sempat snap...
 
 

Friday, September 06, 2013

PENGALAMAN KEDUA

Hai korang........
Assalammualaikum n salam jumaat.....

Lamanya tak update blog.....sebenarnya mummy dah sebulan start keja tp tak sempat nak menulis lg...maklumlah baru nak cari tune mood berkerja....Tapi mummy usahakan jugak nak update sesuatu hari ni. 
 
Orang slalu cakap klu bersalin anak kedua mudah sbb dah ada laluan...semua nie fakta atau mitos...jom mummy nak kongsi pengalaman kedua...
 
8hb Mei tepat kol 5 petang mummy dah mula minta maaf pada kawan2..mcm tau2 ja yg esok mummy nak bersalin....semua kawan2 perli sbb dorg cakap tu mesti nak apply mc...lantak la yang penting dah minta maaf...pagi khamis tu mummy siap macam biasa nak gie keja walaupun perut mengeras 5 minit sekali...bukan apa, sbb kesian kat babah...hari khamis kan kena pakai baju batik n malam khamis babah iron baju batik tu dekat sejam...kesian plak klu tak pakai...penat2 iron tak pakai...haha...tengah bersiap mummy rasa sakit perut sangat tp malas nak layan jd mummy cakap takpalh mummy apply EL jelah hari nie sbb rasa tak sedap hati...babah serba salah nak tinggal mummy sesorang kat umah jd babah pun apply EL skali...maka kami berdua terbongkang atas katil semua smbil main candy crush...lepas tu mummy rasa mcm nak membuang tak jd...lepas tu babah cakap jom la gie check up utk kepastian...dalam masa bersiap rasa sakit sangat2...nak nangis takut babah gelabah jd tahan jelh...
 
Dalam masa yang sama siapkan azroiee n send kat umah babysitter...time tu gak la azroiee nak makan donat n air dutch lady...nak tak nak kena cari gak sbb azroiee dah mintak...memg menguji sungguh sbb semua gerai kuih tutup n kedai runcit berdekatan pn tutup..last2 hantar azroiee dengan tangan kosong ja...dalam perjalanan mummy pegang kuat2 tangan babah sbb sakit sangat n babah sempat lg belikan nasi lemak n air teh'o'ais...
 
Sampai ja hospital n babah park keta, mummy turun dulu sbb nak park jauh...lepas dah park baru daftar...masa tunggu turn nak check, tepat kol 10.30 pg air ketuban pecah...rasa mcm belon plubbb....lepas tu meleleh ja air turun....tak sampai 10 minit turun dari keta... klu tak banjir gak la keta...masa tu mummy dah mula nangis sbb apa entah...semua rasa bercampur n rasa takut lebih banyak dari sakit...
 
Terus staff nurse kalut tolak mummy masuk labor room....time tu plak pasakit ramai jd tunggu la mummy kat luar kejap sebelum masuk bilik bersalin...memg mencabar sungguh sbb time tu dah bukak 5cm...lepas tu dorg suruh tukar baju pink...dorg suruh baring mengiring sbb nak check denyutan jantung bayi....memg sakit sbb rasa mengeras kerap sngat....babah ditepi sentiasa memberi semangat n tak henti2 usap kepala mummy...bila dah smpai masanya doc suruh push...mummy dah usaha sebaik mungkin n alhamdullilh tepat kol 11.30 dengan izin Allah mummy selamat melahirkan bby girl seberat 4.2kg secara normal...
 
Lepas ja selamat bersalin ada drama swasta tak berbayar dalam lobor room...doc n babah cakap mummy lahirkan bby girl..mummy mcm tak percaya n hanya allah ja yang tahu terharunya bila mummy dah ada sepasang anak perempuan n lelaki....babah pegang erat tangan mummy n ucapkan terima kasih sbb lengkapkan hidup babah....memg sedih time tu...hilang segala sakit bersalin...

Bagi pengalaman mummy sakit bersalin adalah berbeza...mcm time bersalin azroiee lagi mudah kot sbb tak rasa langsung sakit bersalin tu mcm mana padahal normal gak....n kali kedua memg sakit sangat...mungkin sbb baby besar yang sambut plak doc perempuan n kasar dia lain macm sikit klu dulu doc lelaki n dia memahami...takpalh yg penting selamat...

Oklah sampai sini je yang mummy nak kongsikan.
 
 

Wednesday, July 17, 2013

RUTIN HARIAN

Assalammualaikum....

Selamat petang....korang dah siap masak menu berbuka...hari nie mummy off duty sbb babah nak masak western...konon nyer nak jd chef yg 5 rencah 5 rasa tu...kita tgk apa yg nak jd kat dapur nanti yer....

Sebenarnya mummy nak buat entri nie awal pagi tp kalut ngan anak2 terus malas...nasib baik babah offer diri nak masak jd dapatlah mummy bermalas- malasan atas katil dengan anak- anak...

Sekarang rutin mummy bangun pagi kemas umah sebelum anak2 bangun...klu dorg dah bangun jgn harap dapat kemas..lepas kemas sidai baju n klu ada yg dah kering lipat...baju anak2 plak kena iron.....lepas dah settle semua keja tu dpt la rehat kejap sementara tunggu anak2 bangun...dalam kol 10pg azroiee bgn n nak susu...dah tu adik plak nangis nak menyusu...sampai kol 11 layan dorg atas katil n kol 11 bg mandi adik dulu br abg...hidangkan roti or biskut kat azroiee n susukan adik balik sbb baru lepas mandi confirm lapaq..Si adik tu lepas ja menyusu tido balik n abang jgn harap nak tido...ada ja benda nak buat...kononnya dia polis n tangkap mummy...dah tu bila mummy marah, dia akan cakap tak sayang mummy...sayang babah ja...

Sebenarnya letih gak jaga budak2 nie...mungkin mummy tak biasa..dulu masa muda mudi jgn harap nak dekat ngan budak2...tp dah ada anak sendiri nak tak nak kena gak...sapa tak saya anak oooiii....sakit beranak terasa lg...maklumlh sorg 3.75kg n sorg lg 4.2kg...klu babysitter yg minta bayaran mahal rasa berbaloi gak la...nie baru 2 org dah sakit pinggang tambah klu 3 4 5 org...bukan merungut tp penat layan kerenah azroiee yg kian membesar...ada ja benda yg menyemputkan dada...main kat tempat sorok2 n berak..lepas salin pampes main lg kat tempat sorok berak lg dah tu klu tgk iklan digi confirm dia akan cakap macam mummy je...azroiee nie cakap pelat sikit sbb babysitter dia org Perak...jd azroiee banyak cakap stail KL...rupa mamak cakap KL....huhu...apa2 jelh..

Oklh nak terjah dapur kejap nak tgk babah masak apa untuk berbuka nanti...klu biar mahu tunggang langgang dapur...bab mengemas gagal...babah selalu cakap mummy klu mengemas mcm 5S...nak kena simpan tempat yg sama...itu sudah mesti senang cari...hahaha..

Oklh selamat berbuka...esok kita share menu berbuka yer...bulan puasa nie kita lambakkn menu n jdkan blog nie medan masakan....bye





Tuesday, July 16, 2013

BERBUKA & SAHUR

Amboi semua berebut rebut nak update menu masakan korang kan.? Mummy pn sama gak la...mummy siap simpan utk tatapan sendiri lg...rasa bangga kejap sbb dapat masak menu gempak2 untuk babah...

Kadang2 sampai pening nak masak apa sbb menu berbuka NO nasi....jd carilah apa yg patut selain nasi...jd menu berbuka mummy sekeluarga semalam adalah....jeng jeng jeng



Bihun import dr singapore n air soya cincau....nasi baik menjadi sbb pertama kali buat bihun berlada...lepas berbuka terus anak beranak pedih perut...hahaha... Nasib ko la adik adleena yer...mummy mkn sampai tak hinggat n menyusu ko lg...

Dah settle berbuka layan anak main bunga api kejap tp bukan si anak yg main...yg si babah over main sbb anak takut...azroiee cakap api tu laju sgt la mummy...apa yg laju tak tau la...mungkin mercik kot tu yg dia takut...

Dalam kol 10mlm masterchef kembali beraksi...settle susu anak2 n suruh babah tgk2 kan klu biarkan dorg berdua mahu lembik adik...abg asyik gomoi ja(senang cakap asyik nak peluk cium ja memanjang)

Mummy jenis masak awal pagi jd pada sebelah malam mummy siang n potong apa yg patut ja...esok pagi2 bangun n mask baru selera sbb nasi n lauk panas2....menu sahur kami berdua...*lapailio*
Acar buah#sambal takua#ikan sardin goreng#

In shaa Allah mummy berazam nak masak ....maklumlah anak dah 2 tak menyempat nak gie PARAM bagai...berasap...klu hujung2 Ramadan n dah biul nak masak menu apa baru gie PARAM kot...


Monday, July 15, 2013

PUASA 2013

Assalammualaikum.....
 
Dah lama rasanya mummy tak buat entry baru....bukan takda citer nak tulis tapi tak sempat nak bukak lappy anak2 nangis nak itu ini...maka terbantutlah idea n niat dihati....
 
Masih belum terlambat kot mummy nak ucapan Salam Ramadan kepada semua umat islam n warga blogger...kejap ja masa berlalu...hari nie dah 6 hari kita berpuasa..tinggal lg 24 hari ja lg...huhu...Tahun nie bonus bagi mummy sbb dapat beristirehat kat umah sbb masih dlm cuti bersalin...dapat gak la mummy merasa nikmat surirumah kejap...jaga anak2, sambut suami balik keja(muntahhijau), kemas rumah n yang paling best dapat masak untuk berbuka n sahur...
 
Mummy nie over sikit bab2 memasak...belum lg sampai waktu berbuka mummy dah mula fikir nak masak apa untuk berbuka n sahur nanti...kol 11 pagi dah mula bukak buku resepi 365 hari....bukan tu saja bila dah siap masak mulalah gelabah cari hp sbb nak snap picture makanan tu n upload dalam FB....babah siap cakap lg mummy nie saiko ka apa asal masak ja nak kena upload siap tag orang lg...ada mummy kisah yang penting ada orang LIKE...
 
Sepanjang Ramadan nie babah pesan jangan masak nasi time berbuka sbb babah nak makan nasi time sahur ja...senang sangat la keja mummy tiba waktu berbuka...lg setengah jam nak berbuka baru tumis apa yang patut....hahaha...tp time korang tido mummy plak tercangak kat dapur...masak lauk pelbagai untuk bersahur...kadang2 tgk lauk bersahur lg gempak dari berbuka....

Jom kita marathon gambar makanan selama 6 hari berpuasa  tp 4 hari ja memasak sbb hari sabtu n ahad mummy HOLIDAY memasak...sorry yer sbb mummy hentam kromo ja letak pic makanan kat sini..tak ingat hari ke berapa menu masakan nie....maklumlh banyak urat putus...mungkin ada urat untuk ingatan putus kot tp jangan risau sbb urat ingatan tulus ikhlas tak putus yer...

 MENU BERSAHUR


brokoli celur#ikan bilis goring garing#sosej wif telur
 
Ikan gelama sumbal cabai # kacang buncis + lobak merah
 
 
sosej wif telur lagi #sayur campur #ayam kicap semudah ABC
 
Nasi PLANTA# ayam goreng berempah#sambal manis#milo tabor
 
 
MENU BERBUKA

Mee n Keow Teow Goreng# Satay Bazzar Ramadan# Sirap Laici#

 

Bihun Goreng #air ais cream soda..
 
  • Rembatan Bazzar Ramadan sbb anak meragam....
  • Murtabak#Ayam Percik#Pasemboq#Air Oren F&N

 

 


 
 
 
 
 

Thursday, June 06, 2013

CHECK UP

Salam....

Pagi td mummy ada check up kat klinik kesihatan...hari nie cucuk baby adleena 1 bulan....harap berat badan baby naik n berat badan mummy plak menurun....

Perasaan pertama nak citer adalah rasa teruja nak kluar n naik keta...huhu...al-maklumlh genap sebulan mummy bertapa dalam rumah...nak kluar depan umah sikit pn tak bleh sebab takut tersadung kaki...pantang org tua2...mummy walaupn dah sebulan berpantang seluar saiz 34 masih ketat....tp alhamdulilah berat dah banyak turun....last sebelum bersalin 85kg n skrg baru tinggal 71kg...

Target mummy untuk kali nie ialah 60kg....lagi 11kg nak kena turun...u can do it ATIKA RAFINA...tambah anak kedua nie mummy cuba menyusu badan n dengan harapan dapat kurangkan berat badan dengan cara tak membazirkan wang...amboi cita-cita mummy kemain membukit...hahaha , apa pn tunggu n lihat yer sbb mummy selalu cakap tak serupa bikin...

Oklh...dah kol 5 ptg nak bersiap sbb babah nak blik...hahaha...takdalh time nak menyusu, bersihkan diri n mandikan anak teruna...

Bye n sampai ketemu di lain entry yer....




Wednesday, June 05, 2013

SUPPLEMENT IN THE HOUSE


Assalammualaikum blogger....

Dah lama mummy tak publish entry baru..padahal setiap hari nak story citer adleena tp masa tak mengizinkan....bila nak update blog ada ja yg menggangu..."pegang ja ipad, taufiq akan tanya...mummy buat apa, fiq nak nak main games moto...."bila pegang handphone soalan yg sama gak muncul n fiq nak main games candy crush...bila pegang laptop pun sama...katanya nak tgk cartoon Bee...alih2 ambik semua fiq ooii..sbb adik dah mula meragam nak menyusu....nasib kau la mummy....

Mummy just nak share supplement yg mummy makan utk banyakkan susu badan n sembuhkan luka jahitan bersalin....mummy jenis yg senang makan ubat asalkan nampak kesan...tak kisah la pahit or ubat tu besaq2 gedabak yg penting BERKESAN....tp jenis capsule jelh klu jenis cecair payah sikit nak telan...

Hari tu masa time mengurut bidan nie urut punyalh lembut sbb takut jahitan terbertas n mummy cakap boleh tak urut kuat sikit sbb sakit pinggang...dia cakap tak bleh sbb masih baru nanti time nak angkat batu merian tu bleh la...dah tu dia suggest minum Jus Perawan Gold utk kembalikan tenaga n sihatkan tempat jahitan...tp smpai hari nie mummy tak teguk lg...last mummy call kawan mummy n tanyakan tentang supplement utk kesihatan n tambahkan susu badan...dia suggest SHAKLEE...


Jus Perawan Gold yang bidan tu suggest...(perawan la sangat)

7 benda yang mummy telan setiap hari....
tu belum masuk Pytonatal Nona Roguy & Pati Ikan Haruan...
huhuhu

Zinc-Complex nie untuk meningkatkan daya ingatan n tumpuan...mengatasi masalah keguguran rambut n membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka dan membantu meningkat kesuburan.....
(klu bab kesuburan babah kena tunggu dulu yer...baru nak pulih)

Vita-Lea meningkatkan jangka hayat hati, usus n mata n mengatasi masalah tekanan darah rendah (HB Low)


Alfalfa Complex kaya dengan pelbagai zat, vitamin n mineral surih...,membantu melegakan penyingkiran toksin dari badan....melegakan sendi dan membantu mengurangkan keputihan

B-Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga n mengurangkan simptom kemurungan & tekanan...supplement nie mummy share ngan babah...

Ostematrix nie membina tulang n gigi yang kuat...mengekalkan darah yang normal...membantu pengecutan otot dan pelancaran saraf...mengurangkan simptom senggugut spt kembung perut, kekejangan, bengkak air, baran n kemurungan....(bab baran sesuai ngan mummy)
Vita-C Plus nie menyokong kesihatan jantung, imunisasi badan, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang dan pembuluh darah....yang nie sedap..mcm gula2...



ESP nie plak rendah lemak dan bebas kolestrol...membantu membina otot, kulit n hormon...membekal tenaga...sesuai kepada SEMUA  termasuk ibu hamil, ibu berpantang n ibu yang menyusukan bayi....


Oklh...dah time nak menyusu adleena n mummy pn dah penat menaip...almaklumlh dah 30 hari tak menaip...dah kematu jari jemari...

Siapa nak beli Shaklee nie boleh beli ngan Dayah...Nie contact dia 019400210..

Semoga korang faham n dapat mengamalkan gaya hidup sihat....Bye...ketemu lg yer

Sunday, May 26, 2013

BARU 18 HARI

Salam kawan blogger...alhamdulilh hari nie dah 18 hari perintah berkurung...nampak sangat mummy tak sabar nak abiskan perintah berkurung...awalnya ingatkan best duk umah jaga anak ..huhuhu, boring giler...bila kedua2 anak tido mummy tak tau nak buat apa...tak kesudah mummy pn tido sama...

berbekas badan asyik baring duduk ja...nak ja ajak babah balik umah sbb dah lama tinggalkan dorg berdua...memg confirm rumah macam tongkang pecah...kat umah mak mummy pn mummy curi2 capai penyapu...sapu ringan2 ja sbb nak lepaskan ketagih....tak sabar nak tunggu hari ke-30 bleh kuar gie check up Adleena Tasneem.....time tu baru bleh describe indahnya donia..

Adleena Tasneem dah membesar dah..rambut pn dah tumbuh sikit sejak botakkan tempoh hari...adleena tak macam azroiee...kulit adleena gebus sikit...ramai orang cakap kulit adleena ikut babah...apa pn tak kisah la yang penting sihat kan....

Tak nak citer panjang sbb nak tgk masterchef skrang...itulah rutin harian mummy...klu siang hari mummy tgk siaran 727...masak2 n malam masterchef...agak2 lepas nie bleh memasak mcm dorg tak..?hehehe

jom tgk budak tecik n tuan tanah yer...nak gak letak gambar time berpantang sbb takut korang rindu mummy...(muntahhijau)




Saturday, May 18, 2013

BABY BARU




Alhamdulilh.....mummy dah selamat melahirkan bby girl seberat 4.2....

Friday, May 03, 2013

AKAR KACIP FATIMAH

Salam jumaat.....pasti semua orang dah tahu apa itu akar kacip fatimah...mummy just nak tanya bila masa yang sesuai untuk rendam akar kacip fatimah...
 
Hari tu mak mummy belikan masa mak mummy menunaikan umah jd dari biar bersimpan dalam almari baik gunakan...cuma mummy tak pasti bila waktu yang sesuai nak rendam...ada yg mummy baca masa kandungan berusia 9 bulan n ada yang cakap seminggu lg nak bersalin...mana satu yang pasti pn tak tau la....
 
Masa bersalinkan azroiee memg tak buat persediaan langsung sbb mummy tak kongsi citer dgn sapa pn...mak mummy pn tak amalkan...jd untuk kali kedua nie mummy banyak kongsi dgn kawan2 tu yg buat semua persediaan....lgpn takut sakit bersalin tak sama dengan azroiee....huhuhu.....
 
Klu korang tau bila waktu yg sesuai nak rendam air akar fatimah bleh la korang share ngan mummy yer....nak rendam ngan air zam-zam or air biasa.....plz share yer...
 

sumber : google
 
 
 
 

Tuesday, April 30, 2013

FALSE CONTRACTION

Assalammualaikum.....
 
Hai korang....dah lama takda entry baru sbb mood dah kelaut... padahal banyak story nak khabar kat korang..sebenarnya mummy just nak tanya pendapat korang tentang sakit nak bersalin mcm mana sbb ahad baru nie perut mengeras 5 minit sekali n sepanjang masa...tp mummy tak pasti adakah itu sakit nak bersalin or false contraction...?
 
Memg tak tahan sangat2 la hari ahad tu..nak berjalan pn tak kuasa...rumah pn tak kemas..babah perasan yg mummy tak bermaya tp dia relaks sbb tak nak mummy stress...sakit tu rasa sampai ke malam n keesokkannya sakit tu kurang sikit n dah bleh berjalan mcm biasa...alhamdulilh n td pagi mummy gie check up kat klinik mcm biasa n doc cakap klu sakit lg mcm tu terus gie n jangan tunggu2 sbb kali kedua betul2 nak bersalin....
 
Bleh tak korang terangkan sakit nak bersalin mcm mana sbb mummy tak bleh nak bayangkan....huhuhu...mudah-mudahan sakit bersalin tu nanti adalah sakit biasa n harap sakit yang sama macm bersalinkan azroiee...
 
Gementar n teruja pn ada sbb babah & mummy dah tak sabar nak sambut orang baru dalam keluarga...tak tau nak cakap mcm mana bila azroiee dapat adik nanti...harap semua berjalan dengan lancar n dipermudahkan....doakan mummy selamat bersalin yer....

Thursday, April 25, 2013

AIS CREAM GORENG (2 SENGGET)

Lap air liur dulu yer..hahaha....semalam mummy rasa teringin sangat nak makan ais cream goreng n ini bukan percubaan pertama yer sbb minggu lepas dah buat cuma malas nak snap gambar pembikinan n time goreng...mood ke laut time tu jd hari nie mummy just nak share sikit tentang ais cream goreng...
 
Ais cream goreng nie sedap bila makan time cuaca panas...lgpn mudah nak buat n tak menggunakan banyak bahan....hari tu saja test sbb nak abiskan roti yang dah nak expire....jd tanpa membazir mari kita cuba sesuatu yang menarik..mummy minta tolong babah buatkan sbb tak kuasa nak tekap roti tu sampai jd bulat mcm kuih dorayaki...
 
Malam kemarin mummy request nak buat ais cream goreng lg...jd tanpa berlenggah mari kita terjah masterchef berbadan sasa buat ais cream goreng tanpa memakai baju....
 
Cepat salin resepi...babah azroi nak ajaq ibu-ibu di rumah buat ais cream goreng versi homemade....
 
Bahan-bahannya:
 
# Roti Gardenia
# Ais Cream
# Mug permukaan bulat untuk tekap roti tu nanti...
 
 
first skali letakkn ais cream di tengah permukaan roti...korang jgn letak byk tau sbb nanti susah nak tekap n bila goreng senang meleleh...jd time nie kita kedekutkan kuantiti ais cream yer
 

Lepas tu lapik dengan sekeping roti lg untuk kepitkan ais cream tu...dah settle ambik bekas bulat n tekapkn sampai jd kuih dorayaki...nampak tak tangan babah press sampai naik urat...     
(sila abaikan apa yg korang perasan yer) 18SX

 
Lepas dah jd bulat2 tu korang simpan dalam beg plastik untuk semalaman...simpan dalam peti sejuk tau...!klu nak simpan dalam masa beberapa jam pn bleh tp mummy buat semalam dah dekat kol 10 mlm jd kita goreng hari nie jelh...takkn nak bangun kol 4 pagi semata-mata nak makan ais cream goreng....hehehe
 
 
Cara menggoreng pn nak ada skill gak yer...korang kena panaskan minyak tahap maksimum...supaya ais cream tu tak serap minyak yang banyak...goreng dalam 10 saat ja n bila tgk dah jd keemasan terus angkat....n makan panas2...memg sesedap rasa.. ranggup di luar n cair di dalam mulut...huhuhu...selamat mencuba yer...
 
Maaf pic masa menggoreng takda sbb blem goreng lagi...nanti bila mummy dah goreng mummy upload k...
 

 
 
 
 
 

Tuesday, April 23, 2013

AIR & MINYAK SELUSUH

Assalammualaikum.....
 
Skrg dah masuk 8 bulan pregnancy nie dah mula persiapan ke arah persediaan bersalin....selalunya minggu 35 ke atas mesti bakal-bakal ibu dah fikir air penawar atau apa-apa cara untuk memudahkan bersalin nanti kan?....
 
Tak ketinggalan mummy pn dah mula terfikir-fikir, macam manalh sakit bersalin nanti untuk anak kedua....takkn tahu selagi tak sampai masanya...jadi, apa yang perlu dibuat hanyalah tawakal, usaha dan doa....sebenarnya masa bersalinkan azroiee mummy bersyukur sangat2 sbb tak rasa sakit langsung....tu yang untuk kali kedua mummy takut sikit...time azroiee mummy memg tak sempat pn buat air & minyak selusuh...sbb takda orang bgtau...
 
Masa azroiee, tak rasa apa walaupn bukaan dah 4cm...mummy siap bleh baca majalah atas katil lg...lepas doc check & bukaan 4 cm terus doc suruh tolak masuk labor room...time tu masih bleh berjalan lg tp doc tak bg n prosedur dorg kena tolak pesakit guna wheel chair...babah pn heran bila tgk mummy cukup cekal melahirkan azroiee....babah menitis air mata gak la bila tgk mummy tido...korang bayangkan time melahirkan azroiee, doc tanya nak gunting or nak biar koyak secara sendiri...babah cakap baik utk mummy, baik gak la untuk doc...jd pilihan doc biar koyak sendiri....memg ALLAH permudahkan segala urusan bersalin sehingga keluarlh azroiee taufiq bin talib dengan berat 3.75kg...
 
tp bila anak kedua nie, mummy sedikit gementar sbb takut sakit tak sama dengan azroiee....orang slalu ckap mengandung n bersalin akan rasa berbeza...jd ini adalah salah satu usaha mummy...
 
air & minyak selusuh....
 
tak lupa gak air akar fatimah...mummy belum rendam lagi....insyallah minggu depan kot sbb takut nak minum awal-awal. takut terberanak awal sangat....ada juga dari hasil pembacaan mummy, makan kurma 7 biji di bulan-bulan akhir untuk mempermudahkan bersalin....dan akhir skali jangan lupa baca surah maryam, surah yasin & zikir Nabi Yunus...
 
Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin untuk mummy & zuriat dalam rahim ini...amin....
 
 

Tuesday, April 16, 2013

FOLLOWER

Assalamualaikum..

Hari ni saje follower mummy dah meningkat ke 46 orang..heheehe...baru 46 dah kecoh?? takpa, slow2 dari bawah.. terima kasih kepada kawan2 yang sudi follow.. rasa terharu bila tgk follower kian bertambah...follower yang ke 46 ialah Mrs. Yana dari blog Bila Utp Test mula Positif.... thank you ye kepada kawan2 sebab sudi mendengar dan membaca kisah2 hidup mummy yang tak de la menarik dan extravaganza ini.. chewah...

dari segi follow mem follow ni, mummy ni jenis tak kisah nak follow balik kalau disuruh :-).. tapi adalah lebih baik kalau kita follow secara ikhlas tanpa mengharap akan di follow balik.. tapi, best juga bila kita follow blog2 kawan alam maya ni.. cerita orang lain2 kan..pengalaman orang pun lain2..dapat gak berkongsi citer bab anak2 n mcm2 lg.....
 
okey la, hari ni tak de idea sangat nak coret apa2...mummy pn tak sempat nak citer bab gie MH (Maternity Hospital) untuk pemeriksaan perut sbb berat badan berlebihan...tp doc MH takda plak nak bising mcm klinik kesihatan.. yang pasti baby dalam kandungan sihat cuma besar sikit...apa2 pun, kejap je esok dah hari rabu...bulan ni takda cuti umum yer, lambat lagi la nak cuti bulan mei ni.. nak apply cuti malas plak, nanti bila dah ada anak kecik takut nak gie check n cucuk bagai...tp bila difikirkn nak buat apa la cuti dok peram banyak2 tu.. huhu..
 
oklh, nak berkemas apa yg patut...balik kol 5.00ptg n time tu pick up azroiee dari rumah babysitter..

Monday, April 15, 2013

SUSU FERNLEAF vs ANNUM

Bersua kembali....mummy sebenarnya nak tanya kengkawan tentang susu formula ANMUM vs FERNLEAF....sebenarnya anak mummy minum susu annum tp badan still maintain...tak nak naik langsung walupn dah bg makan nasi plus vitamin bagai...
 
Baru2 nie, mummy jumpa kawan babah dari KL sbb dorg ada meeting kat penang..masa first jumpa azroiee umor 1 tahun lebih berat badan still 9 kg n baru2 nie umor azroiee 2 tahun pn masih sama...dia cakap klu berat badan tak nak naik kenapa tak tukar susu...mummy bukan tak nak tukar susu tp anmum adalah susu terbaik utk tumbesaran kanak-kanak....bila kawan babah tegur terus rasa berkobar2 nak tukar...huhuu...dia cakap dia bagi anak minum susu fernleaf n badan mcm mechelin....hahaha

Esoknya terus mummy google n rasanya tak salah bertukar ke arah kebaikan lg pun mummy nak yang terbaik untuk azroiee....maka dengan ini azroiee dah seminggu minum susu Fernleaf cuma kat umah babysitter ja mummy tak tukar lg sbb masih ada stok..

Sejak seminggu lebih nie mummy saja bg azroiee minum susu Fernleaf...rasanya azroiee minum lebih banyak dari susu anmum....klu sebelum nie anmum minum confirm akan tinggalkan dalam 2oz tp klu fernleaf dia minum sampai abis...masa start minum rasa kesian pn ada, tp mummy tgk najis pn ok tu yang continue terus..
 
klu korang tahu ada susu yang lebih baik tolong share yer....


sumber: mr google...

 
VS

 

PERSEDIAAN BARANGAN BAYI

Assalammualaikum....
 
salam isnin....hari nie dah 15hb...kejap ja masa berlalu....semua sedia maklum negara kita sedang berperang dengan bendera n mummy pn sedang berperang dengan pencarian barangan bayi..hahaha...maklumlh dah dekat-dekat nie...kenalh buat persediaan awal takut ada benda yang tertinggal...poyo yer, mcm baru pertama kali nak bersalin...hehe
 
Untuk kandungan kedua nie mummy takda over sangat sbb nak recycling barang abangnya ja....mummy just beli baju n keperluan asas ja...yang besar2 seperti tilam n moses basket pakai yang lama tp bersarung baru...kesian plak bila pakai sarung lama....semua orang cakap klu anak kedua mesti pakai barang 2nd hand...tp bila dipikirkan nak beli baru rasa membazir sbb pakai tak sampai setahun....
 
Mummy just baru buat persediaan barangan baby ja, itupn masih ada benda yang tak beli lg...in shaa allah dapat gaji bulan nie baru nak settle semua termasuk mummy punya set bersalin....
 
Oklh, mummy tak nak gosip banyak2 n masa nak marathon barang baby...just nak share dengan korang sikit2 ja...hehehe
 
 

sebahagian barangan baby....sweater hijau tu beli kat PONEY.....beli untuk azroiee n free untuk baby....beli satu percuma satu...tp ikut harga yg mana mahal.....

basket nie hadiah daripada mak n adik...terima jelh walhal dah ada moses basket....apa pn kami terima dengan tangan terbuka....yang penting FREE

 
P/s:-  Tak sabar nak sambut kehadiran orang baru dalam hidup kami bertiga....huhu...mudahan segalanya dipermudahkan....amin 
 

Thursday, April 11, 2013

KEEK

Salam korang...sapa dah ada Keek? Siapa yang tak ada cepat2 download boleh kita follow each others... KEEK nie benda baru, hehe..baru ka korang?..tak pasti baru ke tak yang pasti masih baru untuk mummy..Kalau dulu Instragram..skrang KEEK plak...Instragram korang blh share gambar ja kan tapi Keek korang boleh share video sendiri macam you tube tu tapi cuma 36 saat jer blh record... Lepas dah record boleh lah published kat Keek...
 
Mummy tgk semua orang tengah demam KEEK....ramai blogger dah ada KEEK....mummy baru download KEEK, insyallah nanti mummy download video azroiee menyanyi lagu satu malaysia yer...sejak 2 menjak nie azroiee suka sangat dengar lagu patriotik...tambahan dekat PRU banyak lagu patriotik dimainkan....lg la mengedik duk menari n menyanyi bagai...

So siapa nak follow mummy sila lah search atikarafina ye.. amboi tak malu suruh orang follow.. takpe tak paksa... hihihi..
 
 
Ok la yer? so amacam, jom la kita join KEEK beramai-ramai.?
 mari mari mariiiiii...
 
 
 
 

Wednesday, April 10, 2013

BILA ANAK DEMAM, SELSEMA & BATUK

Salam dan selamat pagi korang....rasanya dah lama takda entry baru....ini disebabkan kekangan masa dan keadaan fizikal tak mengizinkan....
 
Hari nie baru start keja sbb isnin n selasa azroiee demam sbb rindukan babahnya....huhuhu....tambahan plak mummy tak brapa sihat nak berjalan jd marilh kita beregu tak gie keja n umah babysitter....kita Emergency Leave yer....hahaha
 
Babah gie kursus hari Jumaat n balik hari Ahad...hari jumaat dah rasa lain macam...badan azroiee dah dedar sikit...tp bekalan ubat masih ada jd mummy gunakan yang itu jelh...malam sabtu tu azroiee memg tak tido malam dibuatnya sbb tak selesa badan kot...tmbahan plak babah takda sbb gie kursus kat Melaka jd mummy n adik jelh bergilir2 jaga azroiee...memg stress sbb mana dengan perut cekang n azroiee menangis lg....keesokkan azroiee macm biasa takda plak meragam bagai...ingatkan dah sihat lepas makan ubat...alih2 hari ahad badan dedar balik dengan temperature 38.5 tp time tu nasib baik babah dah balik jd takda risau sangat...klu kena admit pn babah dah ada sekali...
 
Malam isnin azroiee dah mula rasa sesak nafas sbb selsema plus dengan batuk jd lg la bertambah merap...maka dengan itu mummy terpaksa lah ambik EL untuk menjaga azroiee...hari selasa pn sama sbb tak sampai hati nak antaq anak umah babysitter...hari nie terpaksa hadir berkhidmat sbb dah lama sangat bercuti...nanti klu PRU ada ja benda pending...maklumlh mummy kan kerja dengan pejabat Ketua Menteri...
 
Td call babysitter n dia cakap azroiee tengah tido n kejap2 dia mengigau...harap azroiee cepat sembuh....asal berat badan naik confirm sakit...mcm manalh anak mummy sorg nie nak berisi sikit....korang doakan azroiee cepat sembuh yer....amin...

 
 
 

Wednesday, April 03, 2013

INNALILLAH

 
Untuk permulaan entry pagi nie marilah kita sama2 sedekahkan al-fatihah kepada isteri kenalan blogger kita yang telah kembali ke rahmatullah...semoga Allah menempatkan beliau di dalam kalangan golongan orang-orang yang beriman.. Dan semoga Allah membalas jasa-jasa seorang suami seperti blogger Abil  yang setia menjaga isteri semasa hayat beliau.
 
 
 
 
 
sumber: en google
 
Siapa sangka dalam sekelip mata atas kehendak Allah s.w.t & ujian dariNya, isteri yang dicintai telah di serang asma pada Jun 2011 dan telah menyebabkan beliau mengalami kerosakan pada saraf otak. memg mengalirkan air mata bila mummy baca blog en abil nie pertama kali dulu...seorang suami berkorban menjaga isteri yang sakit dengan penuh kasih sayang...bertuah kak gee dapat suami yang mithali macm abg abil....
 
Harap abang abil tabah menghadapi dugaan ini...Allah lebih menyayangi kak gee...Mummy berdoa agar kak gee ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman....Takziah sekali lagi dari mummy & keluarga...
 
 
 
 

 
 
 
 

Monday, April 01, 2013

AZROIEE DAH BESAR

Tengok tajuk dah macam iklan yogurt calsium....saya dah besar....hehehe..
 
Ni semua latest picture Azroiee.. kemain lagi sekarang nieeee.. dengan mulut becok.. becakap macam orang tua.. hahah..minggu nie gie umah MIL ja..itupn dah lewat sbb malas nak gie awal2...maklumlh perut dah besar nak bersiap pn malas...klu kat umah baju kelawar dah macam pakaian rasmi...minggu nie tak gie umah mak mummy sbb dorg gie Medan...jd kami habiskan masa dirumah ja...takda story nak publish jd letak pic anak pun jadilah yer....
 
 
gaya astro telinga capang.....
 

gaya hantu...
 

 
 

 
 

 
 

 
gaya macho sbb nak publish kat semua reader blog mummy....hensem tak?
 
Azroiee tak pernah buat muka senonoh bila nak bergambar...klu ada pn kira bernasib baik jelh...semua pic azroiee semua pic kelakar...
korang perasan tak yang pipi azroiee dah membesar sikit....nie semua sbb minum susu shaklee la...alhamdulilh nampak berkesan...
 

Friday, March 29, 2013

MAINAN KANAK-KANAK

Salam korang...kejap ja kan dah jumpa penghulu segala hari...dah lama tak citer tentang anak teruna mummy....sejak nak dapat adik nie perangai dia mengada-ngada sikit...ada ja tak kena...lepas tu kuat merajuk....adakah panahan nak dapat adik...hahaha..
 
Perangai baru azroiee yang mummy tak tahan, klu memunggah dia tak nak kemas balik....selalunya dia akan susun kereta sepanjang-panjang jalan n biaqkan...katanya jem la mummy....dah la mummy jalan pn macam penguin memang meroyan gak la bila terlanggar keta tu....bila marah nanti babah cakap sapa yang suruh beli....asal jumpa toys beli..anak tak nak pn beli gak...kus semangat last sekali mummy gak yang kena marah...asalnya nak marah anak ja tp kami suami isteri plak sentap...jangan harap mummy nak simpan segala jenis mainan azroiee....nak tunduk pn tak bleh inikan nak kutip satu2....last sekali babah dia la yang kemas....
 
Bila dah boring main keta dia punggah Lego plak...katanya nak buat komtar tempat mummy keja....adoi anakku...keta pn tak kemas lg inikan plak nak main Lego nak buat komtar....tiap2 malam meroyan gak la...mana taknya esok pagi2 nak gie keja n kol brapa nak kemas nie....mummy plak pantang klu tgk umah semak...biaq sakit pinggang tp tak sakit mata...bila balik keja umah kemas rasa lapang sikit dada...ini klu main sampai lewat malam kol brapa nak kemas bagai....esok dah kalut confirm tinggalkan ja...rasa mcm nak buang ja mainan kecil2 nie tp bila difikirkan balik rasa sayang sbb mummy yang beli....hahaha...
 
babah selalu cakap ini baru sorang, klu berdua nanti tak tau la mcm mana ...klu dorg bergabung kuasa mau mummy lari ikut pintu dapur nie....hehehe....lawak jelh..mana mungkin lari tinggalkan anak....
korang tahu tak mandi pn nak kena bawak keta...katanya tayar keta kotor...huhu...kita mandi dalam 15 minit n azroiee mandi lebih kurang 1 jam....nasib baik tugasan mandi-manda tu babah handle sbb mummy malas nak tunggu...
 
Tp satu perangai azroiee yang mummy suka, bila dia buat salah dia akan kata sory mummy...fiq minta maaf yer....memg sweet sangat...mulanya rasa nak marah tp bila dgr anak minta maaf terus rasa sebak...klu mummy rasa sakit perut, macam baby mengeras ka...azroiee akan pegang perut mummy n dia yang akan cakap pada baby, jangan kuat2 sbb mummy sakit...cian mummy...memg terharu sbb budak 2 tahun lebih pn faham apa itu sakit....
 
azroiee tgh sibuk susun coklat....
siap cakap macam kereta api... 

 
susun Lego tinggi2 mcm tempat keja mummy
 
nie plak punggah alat tulis....
 
 
Oklh renungan pagi ini....nanti mummy story mory lg citer azroiee next episod yer....