Friday, May 03, 2013

AKAR KACIP FATIMAH

Salam jumaat.....pasti semua orang dah tahu apa itu akar kacip fatimah...mummy just nak tanya bila masa yang sesuai untuk rendam akar kacip fatimah...
 
Hari tu mak mummy belikan masa mak mummy menunaikan umah jd dari biar bersimpan dalam almari baik gunakan...cuma mummy tak pasti bila waktu yang sesuai nak rendam...ada yg mummy baca masa kandungan berusia 9 bulan n ada yang cakap seminggu lg nak bersalin...mana satu yang pasti pn tak tau la....
 
Masa bersalinkan azroiee memg tak buat persediaan langsung sbb mummy tak kongsi citer dgn sapa pn...mak mummy pn tak amalkan...jd untuk kali kedua nie mummy banyak kongsi dgn kawan2 tu yg buat semua persediaan....lgpn takut sakit bersalin tak sama dengan azroiee....huhuhu.....
 
Klu korang tau bila waktu yg sesuai nak rendam air akar fatimah bleh la korang share ngan mummy yer....nak rendam ngan air zam-zam or air biasa.....plz share yer...
 

sumber : google
 
 
 
 

8 comments:

  1. afie gune akar kacip fatimah untuk anak je..afie rendam akar tu pstu tuang cikit air rendaman dalam air mandi anak..kalau baby boy tak sure la seswai atau tak..

    ReplyDelete
  2. pernah baca akar ni hanya akan kembang bila kita dah nak bersalin. rasa nya 9bln dah boleh rendam. kalau konfiden lagi, seminggu sebelum baru rendam

    ReplyDelete
  3. cuba tengok sini

    http://inihilmi.blogspot.com/2010/07/bunga-kayu.html

    ReplyDelete
  4. masa mengandungkan dak Kakak dulu, 9 bulan dah minum, campur dengan air masak je.. tapi disebabkan tak tau guna masa tu, maka simpan balik.. bila mengandungkan dak adik pulak tak dapat guna sebab tak tau simpan kat mana.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. lya x reti .. sbb mmg x pnh ambik mde2 ni.. ni 1st time lya tgk akar kacip fatimah

    ReplyDelete
  6. saya pun..pernah dengar..tapi tak pernah cuba..

    ReplyDelete
  7. mmbls kunjungan. i polo u :)

    ReplyDelete
  8. ini cara saya, masa dh sakit nk bersalin n nk g hospital tu, baru rendam..pstu kat hospital tu..baru minum..

    ReplyDelete