Wednesday, September 02, 2015

KEHILANGAN INSAN TERSAYANG

Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... mummy nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk mummy luahkan isi hati yang tak tau nak cakap cemana.. kadang kosong.. kadang keliru...yang pasti ia bukan mimpi...
 
Mak mummy telah kembali ke rahmatullah pada 20 Julai 2015 (Isnin) bersamaan 4 Syawal pukul 11.40 pagi.. Mak mummy pergi secara tiba-tiba dan rasa macam sekelip mata hilang..mummy nak type pon tak sanggup... tapi terpaksa pujuk hati.. kena selalu ingatkan diri sendiri, setiap yang hidup pasti akan mati.. tak kira tua atau muda.. sihat atau sakit.. kalau Allah SWT dah kata umur kita sampai di situ.. maka akurlah kita.. walaupon berat, redha lah kita...
 
Arwah mak tak menunjukkan tanda2 yg dia sakit...cuma dua hari nak raya arwah mak ada mengadu lenguh badan n seram sejuk...tp tak demam....bila ajak gie klinik, arwah selalu bg alasan...katanya sbb mandi lewat...malam raya arwah mak macam biasa, masak rendang ngan nasi impit...siap suruh adik mummy iron baju raya untuk esok lagi...pagi raya still kemas umah cuma dalam kol 11 pagi arwah tak larat n nak baring katanya...arwah suruh kami sekeluarga gie umah adik ayah(mak teh) sbb mak teh dah masak...dia kata dia tak larat n dia nak tido...dalam kol 4 petang arwah sendiri offer diri nak gie hospital...masa tu mummy tak sangka arwah sakit teruk...mummy tak singgah gie tgk sbb raya pertama mummy beraya di rumah mertua..ingatkan demam biasa...esok pagi (raya kedua) ayah tel n bagitau yg arwah mak dah dimasukkan di HDU Hospital Glenegas sbb tak tak bermaya...masa tu mummy pun tak sangka arwah nak tinggalkan kami semua...arwah cakap dia tak larat n nak balik rumah...arwah kata dia sejuk...masa tu staff nurse dah bgtau yg arwah denggi...mummy masih mcm biasa sbb adik mummy pun pernah kena denggi berdarah n syukur sihat sediakala...mummy anggap mak pun sama mcm adik..tp dlm kol 4 petang pihak hospital tel n bgtau yg arwah mak kena dipindahkan ke Hospital Besar Pulau Pinang sbb takda pakar...kami tak kisah hospital mana janji arwah mak sihat...
 
Bila dah sampai hospital, doc cakap buah pinggang mak dah tak berfunsgi sbb virus serang buah pinggang jd kena buat dialysis...mummy sendiri sain borang n izinkan sbb mummy yakin itu yang terbaik untuk selamatkan arwah mak..mak ditempatkan di bilik ICU..masa nie arwah mak masih bleh bercakap n mengadu yg dia sejuk n klu bleh nak balik....mummy minta 2 helai selimut sbb arwah mak memang biasanya tak tahan sejuk...lepas doc dah monitor n doc kata yg virus denggi serang paru2 dan doc minta kebenaran untuk buat intubator supaya ubat yg dibekalkan bleh lawan virus dalam badan...
 
saat-saat akhir mak
 
Malam tu semua pakat berkampung di hospital n berharap arwah mak sedar n kuat untuk lawan virus....sbb doc mcm dah nampak yg arwah akan tinggalkan kami semua...doc bg kebenaran untuk kami melawat tanpa kira waktu...masa tu mummy masih mengharap keajaiban yg arwah akan sedar...hari ketiga masih sama tp doc mcm dah beri petunjuk kami perlu bersedia bila masa sahaja...mummy rasa mcm dalam drama...tp still menaruh harapan...dari hari pertama arwah mak masuk hospital mummy bermalam di hospital pagi balik mandi n gie semula...pagi raya keempat mummy balik rumah mcm biasa...smpai hospital n jumpa doc sbb doc pakar akan round lawat pesakit...time tu mummy ja yang ada sbb yg lain balik salin baju n berehat..mummy sempat jumpa doc, doc mcm dah cuba sedaya upaya tp virus tu dah merebak ke hati...jd doc harap keluarga lebih tabah...mummy masih menaruh harapan sbb platled naik dari 11 ke 21...org cakap klu platled naik berkemungkinan arwah akan sihat...lepas ja mummy jumpa doc mummy keluar sekejap...tak sampai brapa saat nurse datang n bgtau yg katil 20 dah takda...mcm tak percaya sbb baru td mummy masih bersama arwah n sempat minta ampun...klu mummy tunggu sesaat mummy sempat tgk arwah buka mata kali terakhir...
 
Rasa lemah tak leh berdiri.. mummy pegang tangan doc perempuan cina n berharap dia bleh lakukan apa2..dia cuma gelengkan kepada n tanda hormat pada arwah mak...mak pergi saat kami masih memerlukannya dan saat semua orang bersuka merayakan hari raya....arwah siap cakap raya ke-4 dia nak gie holiday n nak rehat puas2 sbb dah letih dlm sebulan posa...kami akur dan redha, allah tunaikan permintaan arwah mak nak gie bercuti n rehat sepuas-puasnya...
 
Pengurusan bawa balik jenazah pon lancar..dlm kol 12.30 semua urusan hospital siap n kol 4.30 dah siap dimandikan n dikapankan...arwah mak disembahyangkan di rumah dan di masjid negeri Pulau Pinang....Ya Allah beratnya rasa hati.. sakitnya dada nie..hebatnya dugaan ini.. 
 
Nani mummy (mak kepada mak) cakap arwah orang paling untung..
sebab dia meninggal sebelum ibu dia...doa dari ibu untuk anak tu sangat kuat.. amal kebajikan yang ibu buatkan untuk anak pahalanya besar terus sampai kepada anak...tak sama macammana doa anak kepada ibu dan bapa..


permintaan terakhir arwah mak...katanya dia teringin nak makan seoul garden...dia cakap anak-anak dia semua dah gie makan dia sorg ja tak merasa lg...jd bulan posa baru nie kami set date n gie berbuka reramai...semua anak menantu join...
 
masa nie sambut birthday mak yg ke 50 tahun....
  
bercuti di Pulau Langkawi....
 
raya tahun 2013....
 
raya tahun 2015...arwah mcm dah tahu yg dia tak akan bergambar bersama untuk tahun akan datang...arwah tak dpat join sbb arwah nak berehat di rumah....masa nie hati mummy dah tak sedap hati tp diamkan aja...rasa tak best sbb kami tak pernah snap pic tanpa kehadiran arwah....
 
Ya Allah hebatnya dugaan yang kau berikan kepada hambaMu.. tapi setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.. dari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali.. mudah-mudahan ayah, dan kita sekeluarga tabah hadapi semua nie.. walaupon dalam keadaan yang terkejut dan tak bersedia.. tapi kena redha.. semoga arwah mak tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Walaupon mak dah takde di dunia.. dah takde depan mata.. tapi mak ada dalam hati.. sentiasa takkan berubah. 
 
Hanim bt P.Kader Mydin...lahir 30 Sept 1963,kembali pada
20 Julai 2015.
 
*AL-FATIHAH*

 
 
 
 
 
 
 

Monday, March 02, 2015

HAPPY BIRTHDAY EN BABAH A.K.A SUAMI TERCINTA

Assalamualaikum.....
 
Hari nie 2 Mac 2015 genap umur babah 40 tahun....syukur pada allah s.w.t sbb dipanjangkan usia dan diberi kesihatan yang baik....firstly mummy takda nak celebrate besar2 sbb poket tengah gersang...maklumlah gaji masuk awal bulan 2 n skrang awal bulan 3 dah semput nak cover...huhu...
 
mummy cuma nak wish n  berdoa agar babah akan diberi kesihatan yang baik n dipanjangkan usia....mummy bersyukur dapat suami mcm babah, babah adalah teman, sahabat yang baik sepanjang 5 tahun mummy bergelar isteri babah...babah yang sentiasa cool....tak pernah merungut walaupun sama-sama keja....sama-sama penat tp tetap relaks klu mummy minta tolong vacuum bilik, mandikan anak2 n masak sesimple mungkin.....babah memg yang terbaik untuk mummy dan anak2...
 
 
Love you sayang until Jannah...
 
 

Wednesday, February 25, 2015

WORDLESS WEDNESDAY ~TURBAN~

Sarung n belit.....fesyen terkini....hhehehe..
 
 

 

 

korang perasan tak kat bawah baju bersepah.....semua nie keja adleena...dia suka sangat pakai baju yang nak basuh....dah mcm badut
 
 

Monday, February 23, 2015

DUGAAN DEMI DUGAAN

Assalammualaikum.....
 
mcm-mcm dugaan family mummy tahun nie....mana dengan mak mummy kaki tangan bengkak tanpa sebab....sakit mak mummy berlanjutan dari bulan puasa....dah merata kami berubat tp masih takda ubat yang serasi...dalam masa sebulan kami adik beradik berulang alik ke hospital ja....mula dengan mak mummy tak bleh jalan sbb kaki tangan kejang n bengkak....dah seminggu berkampung di hospital n kaki still sama ja....mak bergantung ubat farmasi ja...takut gak sbb ada kesan sampingan tp dah klu tak makan tak bleh jalan....huhu....mau nangis tgk mak terbaring atas katil ja...ada satu hari tu mummy nak gie ambik hp sbb malam tu tertinggai n pagi2 dah sampai sbb rasa ada tak kena klu hp takda....hehehe..panggil punya panggil takda sahutan n terus capai spare key dalam pasu kat tempat persembunyian terus bukak n tgk mak nangis kat atas katil sbb tak bleh bangun n tak bleh bergerak....mak minta payung nak buat tongkat...luluh hati sbb tgk mak yang cergas n slalu bangun pagi buat sarapan utk adik2 dah terkedang atas katil....huhu...
 
dah buntu nak berubat, cuma kami adik beradik blem lagi berubat cara tradisional ja....sbb takda tempat yang nak dituju....nak kata mak sakit teruk takda gak sbb kencing manis, darah tinggi semua terkawal...kencing manis 6 lebih ja, darah tinggi dah takda....tp still kena makan ubat...dah tak abis ngan kes mak...kes adik mummy plak kena operate jantung sbb jantung berlubang...memg tak sangka sbb dia takda sakit apa...adik mummy keja unit kardiologi....PA Dato omar bin ismail...masa hari jantung sedunia....adik mummy saja syok2 baring n minta kawan2 dia check n bila check dorg kata ada gap...ingatkan main2 tp bila dorg refer dr unit kardio n doc pun cakap ada gap....terus dorg bgtau Dato Omar....mulanya dorg suggest minor ja...tutup gap tu dengan belon...kami pun setuju ja sbb dah kata minor....tp sebelum tu ayah mummy siap suruh adik mummy scan kat private sbb takut silap ka apa...bila doc private cakap benda yang sama kami pun setuju buat minor kat GH Penang...12 Feb 2015 dalam kol 6 malam dia operate...dah dekat kol 9 lebih tak keluar2 lagi mummy pun berangin gak la, mana tak nya dah la balik kursus terus gie hospital....dengan anak2 tak makan....huhu....terus masuk n tanya adila raihan tak abis operate lg ka sbb cakap minor confirm kejap ja...ni dah 3 jam operate apa ke benda...
 
Dorg cakap dah abis cuma bagi pesakit rehat...terus mummy cakap kenapa tak bgtau...takdalh kami risau...nurse tu cakap operation tu tak berjaya sbb gap tu besar dr jangkaan...nanti doc panggil n terangkan...terus rasa lembut lutut...duk dalam 15 minit n doc panggil family terdekat n mummy just pas kat ayah la sbb dia lagi berhak dengar...doc ckap gap tu besar n klu setuju dorg nak buat operation major...ada beberapa risiko klu buat n tak buat....risiko tak buat, klu adik mummy penat bersukan or buat keja lebih sikit n jatuh terus collap...risiko buat plak takut ada kesan sampingan pada buah pinggang, lumpuh n allah lebih menyayangi adik mummy....huhu...kena pikir panjang....last ayah mummy cakap lebih baik buat sbb dia masih muda n takut hari tua nanti lg teruk.......13 Feb 2015 dalam kol 8 pagi dorg tolak gie operation theater...asalnya doc ckap dalam kol 11 pagi tp dorg tolak awal...memg takda sapa yang iring dia masuk....bila kami sampai doc ckap dia tengah bedah...kami adik beradik berdoa dan terus berdoa moga dipermudahkan....tepat kol 1 tgh hari dorg panggil sbb dah selamat operate....masa tu luluh hati mummy sbb tgk adik pucat n wayar berselirat penuh badan....air mata mengalir tp kena kuat sbb mak mummy lg luluh tgk anak dia mcm tu...dah la sakit pun tak baik lg...
 
lebih kurang 4 hari gak la dia duk wad...n skrang dah selamat n dah balik umah...cuma tak bleh bercakap kuat2...klu batuk dia akan tekapkan bantal kat dada sbb rasa nyilu....syukur sangat2 semuanya selamat...mak mummy pun dah bleh jalan sikit2 tp masih makan ubat farmasi sbb klu tak makan tak bleh jalan....takpalh janji bleh jalan...dari terkedang atas katil...memg dugaan demi dugaan berlaku...lepas dah selesai semuanya ayah mummy plak jatuh moto....nasib takda apa sbb jatuh setempat ja...dlm takda apa lebam gak la siku sbb tahan dr terjatuh....tp mummy bersikap positif sbb ujian demi ujian buatkan mummy sekeluarga lebih tabah n berserah pada ALLAH....
 

time nie nak buat minor operation....sempat lg la tgk hp..


time nie dah kluar wad CCU....dah duk wad biasa tp terkawal....mak mummy cakap dia la paling kuat dalam keluarga sbb gigi besi n dada berjahit....hehe...syukur tgk dah bleh senyum...

masa adik mummy send pic nie, dia rasa nak pitam tgk jahitan tu sendiri...terus rasa nak terkencing bagai...tp masih tersenyum memg A++ la....hehehe...

Thursday, February 12, 2015

KURSUS FM & MPK

Hari Selasa baru nie mummy kena attend kursus.. tak jauh pon.. nun kat Intan Sungai Petani jer.. mai nak cerita sikit perjalanan kursus dari 10-11 Februari 2015(selasa-rabu).. first time sejak beranak dua ini kali pertama gie kursus tido sana...
 
Ok registration pukul 8.30-9.00 pagi..class start pukul 9.30 pagi.. pagi-pagi dah kalut sbb nak kena ada kat jeti sebelah pulau dlm kol 7.00 pagi sbb mummy tumpang kereta kawan..pengangkutan pun ada disediakan gak, tp limit utk 30 orang ja....kehadiran 40 orang, mau tak mau kena naik keta sendiri...tp dalam surat digalakkan menaiki kenderaan sendiri...6.00 pagi dah bergelut siapkan anak2...lepas antaq anak-anak babah drop mummy kat jeti...sampai je mummy pon turun dan babai babai...kus semangat punyalah jauh nak jalan untuk smpai kat tempat menunggu feri...dah la beg mcm nak lari rumah...hehehe....
 
Dalam kol 8.00 pagi dah sampai jeti sebelah seberang...azab k kena jalan jauh sampai naik semput gak la...kawan mummy jemput dalam kol 8.10 minit kot n terus gie sungai petani...dalam kol 9.00 pagi sampai n urus setia pun takda lagi jd kitaorang gie makan nasi berlauk...sedap kot makan seawal pagi buta, nasik, daging bakoq n air asam....memg the best la...dah abis makan terus gie register jap...lepas register terus attend kursus...
  
Kursus nie memg takda kelas malam jd bleh la nak begolek-golek  dalam bilik, tp kena ikut mood gak sbb sunyi sepi mau keras kejung nak tunggu pagi....dah alang-alang mummy keluar sangkaq...hahaha...
 
kursus nie berkaitan Fail Meja & Manual Prosedur Kerja...klu  nak diikut kan kursus nie unit pentadbiran yang wajib hadir tp dah nak penuhkan kursus mummy baik gie je dari takda kursus....tempat penginapan kat intura nie menakutkan sikit sbb lama jd sblem masuk bilik penceramah tu dah pesan klu ada benda mengusik jangan marah tp pesan jgan kacau sbb saya nak kursus ja....huhu...plz....nak balik..
 
nie bilik yang mummy n kawan menginap...huhu...jauh sebatu dari kelas...jenuh naik tangga...

 

 




nie masa dalam kelas....
itu driver yang bawak mummy n kengkawan...JA k, tp mcm poyo ja...tgk muka pun dah tau..
 

 

nie kawan seofis n sebilik kursus tu...perasan mak dara sbb join dorg......hehehe confirm lepas nie gie kursus kena ulang alik ....sbbnya malam mummy n kawan2 lain gie main bowling kat Amanjaya MALL





time dah abis main bowling n sempat gedik jap sbb tunggu kanak-kanak riang gie toilet...shopping mall dah tutup...tak sempat gie cuci mata bagai....
 
 
 
11 Februari plak...
 

kan dah kata JA (jurutera awam) nie memg poyo....knapa plak shawl nie kembang...huhu...

 
 makan 5 kali sehari...dah la makan sedap-sedap...memg best la, rasa mcm makan kat umah ja..
 
 
 
jelojoh sangat smpai tak sempat nak snap dulu...hehehe..nie pun mana yang sempat ja...
 

 
oklah sebelum korang muntah tengok gambar-gambar nie.. baik lah mummy mengundur diri... sekian.. wassalam ;)

 

Friday, February 06, 2015

SAMSENG JALANAN

Assalamualaikum....
 
mummy nak tanya korang pernah kene ikut dengan samseng jalanan tak? Huwaaaa mummy is takut.. Boleh menggigil satu badan.. terus tak leh bawak kereta....usah poyo sangat sbb bukan mummy yang drive tp babah... tp citer nie takde lah kes kene buli sangat.. but still mengerunkan...
 
pagi td mummy keluar umah awal sikit dari biasa...awal 5 minit tp  masih kalut sbb nak kluar umah pun dah jem maklumlah umah area sekolah....masa tunggu babah kunci pintu mummy perasan ada sorg mamat moto nie macam semacam ja...duk press minyak mcm nak ajak orang race tp mana ada orang layan sbb area tu semua kalut antaq anak sekolah n berebut nak gie keja...dah tu pie balik pie balik duk lalu depan umah orang...nak dijadikan cita, dia bawak moto pelahan n belok-belok mcm ular jd babah pun bunyikan hon n korang tahu tak dia ikut keta mummy,plak tu tingkap keta terbukak sbb dah jd kebiasaan azroiee akan bukak tingkap sbb nak rasa angin..mummy memg dah takut sbb dia ikut keta mummy siap dekat dengan tingkap azroiee...cepat-cepat suruh babah tutup bukan apa takut  dia ludah or baling apa2 kat azroiee... ingatkan sampai situ ja tp tak....nak gie umah babysitter kena lalu masjid sbb nak shortcut....dah plak tu pintu masjid bukak sebelah ja, jd kena tunggu turn nak lalu...si mamat nie siap stop n turun moto bercekak kat sebelah keta....babah relaks ja n mummy plak yang cuak sbb takut dia pecahkan cermin keta...ak abis kat situ, dia ikut sampai umah babysitter plak...selalunya babah akan dukung azroiee n mummy dukung adleena tp td bila nampak mamat tu berlegar-legar kat keta terus mummy cakap tak yah la antaq anak...biaq azroiee jalan n babah tunggu kat keta takut mamat tu pecahkan cermin or rosakkan apa yang patut...
 
azroiee siap nangis-nangis sbb takut or tak mau pie sekolah...hehehe...dah antaq kalut turun cepat-cepat takut gak dia apakan babah...babah cakap mamat tu dah blah...mummy risau takut dia pukul babah or maki hamun pagi-pagi buta...babah cakap ingat dia takut ka?hehehe...memamg la tak takut tp skrang dah macam- macam ragam manusia ada...gamak kelar leher sbb tolak cinta tmbah plak kes hon...mau dia pecahkan cermin baru berakai...alhamdulilah dia blah tp still takut sbb tak pernah alami lagi..
 
Pendapat mummy la  kalau betul pemandu  tu yang salah.. Jangan lah ko buat gangster n macam orang gila..kadang2 hon tu untuk kebaikan korang gak...klu silap belok mau baring atas jalan...nasib yg drive keta td babah n cool klu perempuan, confirm  takkan keluar kereta antaq anak.. Silap-silap pecut bawak keta nak lari.. sebab takut...

 
Ok tu je nak share.. mummy nak buat keja sikit sbb nanti petang ofis tutup sbb dorg ramai-ramai nak buat KIK kat bukit tinggi...mummy tak bleh join maklumlah adleena masih breastfeed...
 


Thursday, February 05, 2015

SUNAT ANAK PEREMPUAN

Assalammualaikum...
 
Semalam mummy EL sbb pengasuh minta cuti nak uruskan kemasukkan anak ke asrama....babah pun join skali...ok gak la sbb mummy pun bleh abiskan kerja rumah yang tertangguh...nak settle baju n kemas apa yang patut....awal pagi dah bangun sbb nak hantaq azroiee gie sekolah...lepas tu gie sarapan n terus gie klinik sbb nak sunatkan adleena....memg takda dalam jadual sebenarnya tp dah alang2 cuti baik settle apa yg patut nanti takdalh cuti berkali2.....
 
seawal kol 9 pagi dah sampai klinik sbb petang nanti bleh buat agenda lain plak...berkobar-kobar gie walhal klinik buka kol 9.30 pagi....melangut la kami tiga beranak kat situ...dah plak tu silap time plak sbb yg bertugas pagi tu Dr Danial...klu nak sunat baby perempuan kena Dr Arba'i...balik plak kami 3 beranak sbb mummy nak kemas umah sebelum azroiee balik....nanti satu keja pun tak jadi...hehehe..
 
sampai ja umah terus bertukaq jadi superMAK....kemas sana kemas sini..tgk dah dekat kol 12 terus gie ambik azroiee n gerak gie makan....dah tu kol 2 dah terpacak lg kat klinik sbb tak mau lambat nanti nak kena tunggu lama....mummy orang first....alhamdulilh adleena mula-mula ingatkan doc nak tgk lutut dia sbb masa gie ambik azroiee dia jatuh tu yg dia ok tp bila doc gunting sikit terus dia nangis...mungkin sakit or terkejut....tp alhamdulilh sbb mummy rasa dah lepas satu keja....selagi tak buat selagi tu duk teringat....
 
ingatkan bila dah blik sunat dia sakit n tak lari sana sini tp silap dia mcm biasa....siap panjat lg...huhu tak sakit ka adik oiii....nie picture lepas sunat...mummy mandikan terus sbb nak adleena lupa sakit....klu tak sikit-sikit akit n tak mau pakai seluar bagai...