Wednesday, September 21, 2016

RAYA HAJI

Assalamualaikum...
 
Patutnya ada entri terkini..tp nak juga citer entri raya haji merangkap short vacation kat korang...sejak arwah mak tiada, mummy sekeluarga takda arah nak gie beraya sbb klu dulu arwah yang menjadi pilot dan aturkan perhentian rumah ke rumah...biasanya raya kedua mummy sekeluarga akan berkampung di rumah pakcik di sungai petani cuma tahun nie babah nak bawak anak-anak gie bercuti...katanya kesian budak-budak tak gie jalan-jalan...destinasi yang terdekat adalah ipoh sbb malas nak tempuh jem...maklumlah otak seminit tempahan hotel or google tempat menarik pun tak sempat nak buat..pakat redah ja...
 
mummy sekeluarga sampai dalam pukul 7 malam ...jenuh menilau cari hotel yang ada swimming pool....babah suruh mummy call Syeun Hotel n tanya kot-kot ada kosong n fasiliti pool yang bleh dorg anak beranak berendam...maka dengan bangganya angkat fon dan terus dial cakap dengan receptionist nak booking family room...hahaha...
 
Dapat ja kunci bilik terus rasa betoi ka mummy booking bilik nie sbb besaq la juga, dengan ada ruang sofa, work station, katil queen n single...babah siap perli lg...nak duduk sehari ja, check in pun pukul 8.00 malam esok nak check out kol 12.00 tengahari...takpa, janji happy..tambahan murah takdalh kisah sangat...RM249 semalam...bilik besar gedabak memg puas hati sesangat...
 
Dorg adik beradik seronok tak terkira la melompat sana sini sbb esok bleh gie pool..malam sikit mummy singgah kejap umah babysitter azroiee n adleena...kesian plak sbb dorg dah tahu mummy gie sana, klu tak singgah cakap apa plak...mummy gie sehari ja tu yang tak sempat nak singgah tempat menarik kat sana cuma sempat singgah AEON ja sbb nak gie Kaison...asyik tengok kawan-kawan upload je tu yang ajak babah cari gak...katanya bleh gila klu masuk kaison tp mummy relaks ja, tak tau nak beli apa...anak-anak ja beli soft toy...klu IKEA ja bleh buat mummy gila, berjam-jam bleh duk kat sana...jalan pegang pensil n kertas bleh round dua tiga kali...padahal dalam troli kosong...seronok cuci mata, kluar IKEA menyesal tak beli...takda pasal babah nak patah balik...tunggu la bila menteri segala menteri ajak gie lain plak...
 
Babah niat nak bg anak-anak enjoy sikit, sbb kesian dorg asyik duk umah ja..balik kerja ambik dorg umah babysitter terus memerap dalam umah plak...rutin tu akan berulang tiap-tiap hari... nasib kat AEON ada indoor playground...takdalh dorg rasa bosan dengan percutian singkat nie...dekat 4 jam gak la mummy babah duk main-main dgn dorg si abang tak abis-abis wish thank you mummy babah bawak jalan2....terharunya tahap gaban...hehe
 
Pagi raya....

bilik yang murah n selesa...

ruang santai

adik dgn gaya model...

cap babah beranak-ranak

cap ibu dan anak

nak masak untuk mummy katanya...

 

malas layan sbb dia kata asyik tangkap gambar ja

abang nak jd tarzan tp tak mau pakai spender ja
 
mummy pun teringin nak jd jurujual
 
 
husband n wifey
 
 
 
 

BERSUA KEMBALI

Assalammualaikum....
 
Ada yang merindui mummy tak?hehe...lama kita tak bersua kan, last entry pasal arwah mak...bukan mummy tak nak menulis, tp  terlupa password...maklumlah umur dah kian bertambah..banyak benda terlupa..
 
tak pasti nak mula dari mana, sbb banyak sangat nak bgtau korang...sebelum korang melupai mummy, mummy kasi refresh sikit... next entry mummy citer panjang k...stay tuned
 
 
 


Wednesday, September 02, 2015

KEHILANGAN INSAN TERSAYANG

Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... mummy nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk mummy luahkan isi hati yang tak tau nak cakap cemana.. kadang kosong.. kadang keliru...yang pasti ia bukan mimpi...
 
Mak mummy telah kembali ke rahmatullah pada 20 Julai 2015 (Isnin) bersamaan 4 Syawal pukul 11.40 pagi.. Mak mummy pergi secara tiba-tiba dan rasa macam sekelip mata hilang..mummy nak type pon tak sanggup... tapi terpaksa pujuk hati.. kena selalu ingatkan diri sendiri, setiap yang hidup pasti akan mati.. tak kira tua atau muda.. sihat atau sakit.. kalau Allah SWT dah kata umur kita sampai di situ.. maka akurlah kita.. walaupon berat, redha lah kita...
 
Arwah mak tak menunjukkan tanda2 yg dia sakit...cuma dua hari nak raya arwah mak ada mengadu lenguh badan n seram sejuk...tp tak demam....bila ajak gie klinik, arwah selalu bg alasan...katanya sbb mandi lewat...malam raya arwah mak macam biasa, masak rendang ngan nasi impit...siap suruh adik mummy iron baju raya untuk esok lagi...pagi raya still kemas umah cuma dalam kol 11 pagi arwah tak larat n nak baring katanya...arwah suruh kami sekeluarga gie umah adik ayah(mak teh) sbb mak teh dah masak...dia kata dia tak larat n dia nak tido...dalam kol 4 petang arwah sendiri offer diri nak gie hospital...masa tu mummy tak sangka arwah sakit teruk...mummy tak singgah gie tgk sbb raya pertama mummy beraya di rumah mertua..ingatkan demam biasa...esok pagi (raya kedua) ayah tel n bagitau yg arwah mak dah dimasukkan di HDU Hospital Glenegas sbb tak tak bermaya...masa tu mummy pun tak sangka arwah nak tinggalkan kami semua...arwah cakap dia tak larat n nak balik rumah...arwah kata dia sejuk...masa tu staff nurse dah bgtau yg arwah denggi...mummy masih mcm biasa sbb adik mummy pun pernah kena denggi berdarah n syukur sihat sediakala...mummy anggap mak pun sama mcm adik..tp dlm kol 4 petang pihak hospital tel n bgtau yg arwah mak kena dipindahkan ke Hospital Besar Pulau Pinang sbb takda pakar...kami tak kisah hospital mana janji arwah mak sihat...
 
Bila dah sampai hospital, doc cakap buah pinggang mak dah tak berfunsgi sbb virus serang buah pinggang jd kena buat dialysis...mummy sendiri sain borang n izinkan sbb mummy yakin itu yang terbaik untuk selamatkan arwah mak..mak ditempatkan di bilik ICU..masa nie arwah mak masih bleh bercakap n mengadu yg dia sejuk n klu bleh nak balik....mummy minta 2 helai selimut sbb arwah mak memang biasanya tak tahan sejuk...lepas doc dah monitor n doc kata yg virus denggi serang paru2 dan doc minta kebenaran untuk buat intubator supaya ubat yg dibekalkan bleh lawan virus dalam badan...
 
saat-saat akhir mak
 
Malam tu semua pakat berkampung di hospital n berharap arwah mak sedar n kuat untuk lawan virus....sbb doc mcm dah nampak yg arwah akan tinggalkan kami semua...doc bg kebenaran untuk kami melawat tanpa kira waktu...masa tu mummy masih mengharap keajaiban yg arwah akan sedar...hari ketiga masih sama tp doc mcm dah beri petunjuk kami perlu bersedia bila masa sahaja...mummy rasa mcm dalam drama...tp still menaruh harapan...dari hari pertama arwah mak masuk hospital mummy bermalam di hospital pagi balik mandi n gie semula...pagi raya keempat mummy balik rumah mcm biasa...smpai hospital n jumpa doc sbb doc pakar akan round lawat pesakit...time tu mummy ja yang ada sbb yg lain balik salin baju n berehat..mummy sempat jumpa doc, doc mcm dah cuba sedaya upaya tp virus tu dah merebak ke hati...jd doc harap keluarga lebih tabah...mummy masih menaruh harapan sbb platled naik dari 11 ke 21...org cakap klu platled naik berkemungkinan arwah akan sihat...lepas ja mummy jumpa doc mummy keluar sekejap...tak sampai brapa saat nurse datang n bgtau yg katil 20 dah takda...mcm tak percaya sbb baru td mummy masih bersama arwah n sempat minta ampun...klu mummy tunggu sesaat mummy sempat tgk arwah buka mata kali terakhir...
 
Rasa lemah tak leh berdiri.. mummy pegang tangan doc perempuan cina n berharap dia bleh lakukan apa2..dia cuma gelengkan kepada n tanda hormat pada arwah mak...mak pergi saat kami masih memerlukannya dan saat semua orang bersuka merayakan hari raya....arwah siap cakap raya ke-4 dia nak gie holiday n nak rehat puas2 sbb dah letih dlm sebulan posa...kami akur dan redha, allah tunaikan permintaan arwah mak nak gie bercuti n rehat sepuas-puasnya...
 
Pengurusan bawa balik jenazah pon lancar..dlm kol 12.30 semua urusan hospital siap n kol 4.30 dah siap dimandikan n dikapankan...arwah mak disembahyangkan di rumah dan di masjid negeri Pulau Pinang....Ya Allah beratnya rasa hati.. sakitnya dada nie..hebatnya dugaan ini.. 
 
Nani mummy (mak kepada mak) cakap arwah orang paling untung..
sebab dia meninggal sebelum ibu dia...doa dari ibu untuk anak tu sangat kuat.. amal kebajikan yang ibu buatkan untuk anak pahalanya besar terus sampai kepada anak...tak sama macammana doa anak kepada ibu dan bapa..


permintaan terakhir arwah mak...katanya dia teringin nak makan seoul garden...dia cakap anak-anak dia semua dah gie makan dia sorg ja tak merasa lg...jd bulan posa baru nie kami set date n gie berbuka reramai...semua anak menantu join...
 
masa nie sambut birthday mak yg ke 50 tahun....
  
bercuti di Pulau Langkawi....
 
raya tahun 2013....
 
raya tahun 2015...arwah mcm dah tahu yg dia tak akan bergambar bersama untuk tahun akan datang...arwah tak dpat join sbb arwah nak berehat di rumah....masa nie hati mummy dah tak sedap hati tp diamkan aja...rasa tak best sbb kami tak pernah snap pic tanpa kehadiran arwah....
 
Ya Allah hebatnya dugaan yang kau berikan kepada hambaMu.. tapi setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.. dari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali.. mudah-mudahan ayah, dan kita sekeluarga tabah hadapi semua nie.. walaupon dalam keadaan yang terkejut dan tak bersedia.. tapi kena redha.. semoga arwah mak tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Walaupon mak dah takde di dunia.. dah takde depan mata.. tapi mak ada dalam hati.. sentiasa takkan berubah. 

 
Hanim bt P.Kader Mydin...lahir 30 Oktober 1963,kembali pada
20 Julai 2015.
 
*AL-FATIHAH*

 
 
 
 
 
 
 

Monday, March 02, 2015

HAPPY BIRTHDAY EN BABAH A.K.A SUAMI TERCINTA

Assalamualaikum.....
 
Hari nie 2 Mac 2015 genap umur babah 40 tahun....syukur pada allah s.w.t sbb dipanjangkan usia dan diberi kesihatan yang baik....firstly mummy takda nak celebrate besar2 sbb poket tengah gersang...maklumlah gaji masuk awal bulan 2 n skrang awal bulan 3 dah semput nak cover...huhu...
 
mummy cuma nak wish n  berdoa agar babah akan diberi kesihatan yang baik n dipanjangkan usia....mummy bersyukur dapat suami mcm babah, babah adalah teman, sahabat yang baik sepanjang 5 tahun mummy bergelar isteri babah...babah yang sentiasa cool....tak pernah merungut walaupun sama-sama keja....sama-sama penat tp tetap relaks klu mummy minta tolong vacuum bilik, mandikan anak2 n masak sesimple mungkin.....babah memg yang terbaik untuk mummy dan anak2...
 
 
Love you sayang until Jannah...
 
 

Wednesday, February 25, 2015

WORDLESS WEDNESDAY ~TURBAN~

Sarung n belit.....fesyen terkini....hhehehe..
 
 

 

 

korang perasan tak kat bawah baju bersepah.....semua nie keja adleena...dia suka sangat pakai baju yang nak basuh....dah mcm badut
 
 

Monday, February 23, 2015

DUGAAN DEMI DUGAAN

Assalammualaikum.....
 
mcm-mcm dugaan family mummy tahun nie....mana dengan mak mummy kaki tangan bengkak tanpa sebab....sakit mak mummy berlanjutan dari bulan puasa....dah merata kami berubat tp masih takda ubat yang serasi...dalam masa sebulan kami adik beradik berulang alik ke hospital ja....mula dengan mak mummy tak bleh jalan sbb kaki tangan kejang n bengkak....dah seminggu berkampung di hospital n kaki still sama ja....mak bergantung ubat farmasi ja...takut gak sbb ada kesan sampingan tp dah klu tak makan tak bleh jalan....huhu....mau nangis tgk mak terbaring atas katil ja...ada satu hari tu mummy nak gie ambik hp sbb malam tu tertinggai n pagi2 dah sampai sbb rasa ada tak kena klu hp takda....hehehe..panggil punya panggil takda sahutan n terus capai spare key dalam pasu kat tempat persembunyian terus bukak n tgk mak nangis kat atas katil sbb tak bleh bangun n tak bleh bergerak....mak minta payung nak buat tongkat...luluh hati sbb tgk mak yang cergas n slalu bangun pagi buat sarapan utk adik2 dah terkedang atas katil....huhu...
 
dah buntu nak berubat, cuma kami adik beradik blem lagi berubat cara tradisional ja....sbb takda tempat yang nak dituju....nak kata mak sakit teruk takda gak sbb kencing manis, darah tinggi semua terkawal...kencing manis 6 lebih ja, darah tinggi dah takda....tp still kena makan ubat...dah tak abis ngan kes mak...kes adik mummy plak kena operate jantung sbb jantung berlubang...memg tak sangka sbb dia takda sakit apa...adik mummy keja unit kardiologi....PA Dato omar bin ismail...masa hari jantung sedunia....adik mummy saja syok2 baring n minta kawan2 dia check n bila check dorg kata ada gap...ingatkan main2 tp bila dorg refer dr unit kardio n doc pun cakap ada gap....terus dorg bgtau Dato Omar....mulanya dorg suggest minor ja...tutup gap tu dengan belon...kami pun setuju ja sbb dah kata minor....tp sebelum tu ayah mummy siap suruh adik mummy scan kat private sbb takut silap ka apa...bila doc private cakap benda yang sama kami pun setuju buat minor kat GH Penang...12 Feb 2015 dalam kol 6 malam dia operate...dah dekat kol 9 lebih tak keluar2 lagi mummy pun berangin gak la, mana tak nya dah la balik kursus terus gie hospital....dengan anak2 tak makan....huhu....terus masuk n tanya adila raihan tak abis operate lg ka sbb cakap minor confirm kejap ja...ni dah 3 jam operate apa ke benda...
 
Dorg cakap dah abis cuma bagi pesakit rehat...terus mummy cakap kenapa tak bgtau...takdalh kami risau...nurse tu cakap operation tu tak berjaya sbb gap tu besar dr jangkaan...nanti doc panggil n terangkan...terus rasa lembut lutut...duk dalam 15 minit n doc panggil family terdekat n mummy just pas kat ayah la sbb dia lagi berhak dengar...doc ckap gap tu besar n klu setuju dorg nak buat operation major...ada beberapa risiko klu buat n tak buat....risiko tak buat, klu adik mummy penat bersukan or buat keja lebih sikit n jatuh terus collap...risiko buat plak takut ada kesan sampingan pada buah pinggang, lumpuh n allah lebih menyayangi adik mummy....huhu...kena pikir panjang....last ayah mummy cakap lebih baik buat sbb dia masih muda n takut hari tua nanti lg teruk.......13 Feb 2015 dalam kol 8 pagi dorg tolak gie operation theater...asalnya doc ckap dalam kol 11 pagi tp dorg tolak awal...memg takda sapa yang iring dia masuk....bila kami sampai doc ckap dia tengah bedah...kami adik beradik berdoa dan terus berdoa moga dipermudahkan....tepat kol 1 tgh hari dorg panggil sbb dah selamat operate....masa tu luluh hati mummy sbb tgk adik pucat n wayar berselirat penuh badan....air mata mengalir tp kena kuat sbb mak mummy lg luluh tgk anak dia mcm tu...dah la sakit pun tak baik lg...
 
lebih kurang 4 hari gak la dia duk wad...n skrang dah selamat n dah balik umah...cuma tak bleh bercakap kuat2...klu batuk dia akan tekapkan bantal kat dada sbb rasa nyilu....syukur sangat2 semuanya selamat...mak mummy pun dah bleh jalan sikit2 tp masih makan ubat farmasi sbb klu tak makan tak bleh jalan....takpalh janji bleh jalan...dari terkedang atas katil...memg dugaan demi dugaan berlaku...lepas dah selesai semuanya ayah mummy plak jatuh moto....nasib takda apa sbb jatuh setempat ja...dlm takda apa lebam gak la siku sbb tahan dr terjatuh....tp mummy bersikap positif sbb ujian demi ujian buatkan mummy sekeluarga lebih tabah n berserah pada ALLAH....
 

time nie nak buat minor operation....sempat lg la tgk hp..


time nie dah kluar wad CCU....dah duk wad biasa tp terkawal....mak mummy cakap dia la paling kuat dalam keluarga sbb gigi besi n dada berjahit....hehe...syukur tgk dah bleh senyum...

masa adik mummy send pic nie, dia rasa nak pitam tgk jahitan tu sendiri...terus rasa nak terkencing bagai...tp masih tersenyum memg A++ la....hehehe...

Thursday, February 12, 2015

KURSUS FM & MPK

Hari Selasa baru nie mummy kena attend kursus.. tak jauh pon.. nun kat Intan Sungai Petani jer.. mai nak cerita sikit perjalanan kursus dari 10-11 Februari 2015(selasa-rabu).. first time sejak beranak dua ini kali pertama gie kursus tido sana...
 
Ok registration pukul 8.30-9.00 pagi..class start pukul 9.30 pagi.. pagi-pagi dah kalut sbb nak kena ada kat jeti sebelah pulau dlm kol 7.00 pagi sbb mummy tumpang kereta kawan..pengangkutan pun ada disediakan gak, tp limit utk 30 orang ja....kehadiran 40 orang, mau tak mau kena naik keta sendiri...tp dalam surat digalakkan menaiki kenderaan sendiri...6.00 pagi dah bergelut siapkan anak2...lepas antaq anak-anak babah drop mummy kat jeti...sampai je mummy pon turun dan babai babai...kus semangat punyalah jauh nak jalan untuk smpai kat tempat menunggu feri...dah la beg mcm nak lari rumah...hehehe....
 
Dalam kol 8.00 pagi dah sampai jeti sebelah seberang...azab k kena jalan jauh sampai naik semput gak la...kawan mummy jemput dalam kol 8.10 minit kot n terus gie sungai petani...dalam kol 9.00 pagi sampai n urus setia pun takda lagi jd kitaorang gie makan nasi berlauk...sedap kot makan seawal pagi buta, nasik, daging bakoq n air asam....memg the best la...dah abis makan terus gie register jap...lepas register terus attend kursus...
  
Kursus nie memg takda kelas malam jd bleh la nak begolek-golek  dalam bilik, tp kena ikut mood gak sbb sunyi sepi mau keras kejung nak tunggu pagi....dah alang-alang mummy keluar sangkaq...hahaha...
 
kursus nie berkaitan Fail Meja & Manual Prosedur Kerja...klu  nak diikut kan kursus nie unit pentadbiran yang wajib hadir tp dah nak penuhkan kursus mummy baik gie je dari takda kursus....tempat penginapan kat intura nie menakutkan sikit sbb lama jd sblem masuk bilik penceramah tu dah pesan klu ada benda mengusik jangan marah tp pesan jgan kacau sbb saya nak kursus ja....huhu...plz....nak balik..
 
nie bilik yang mummy n kawan menginap...huhu...jauh sebatu dari kelas...jenuh naik tangga...

 

 




nie masa dalam kelas....
itu driver yang bawak mummy n kengkawan...JA k, tp mcm poyo ja...tgk muka pun dah tau..
 

 

nie kawan seofis n sebilik kursus tu...perasan mak dara sbb join dorg......hehehe confirm lepas nie gie kursus kena ulang alik ....sbbnya malam mummy n kawan2 lain gie main bowling kat Amanjaya MALL





time dah abis main bowling n sempat gedik jap sbb tunggu kanak-kanak riang gie toilet...shopping mall dah tutup...tak sempat gie cuci mata bagai....
 
 
 
11 Februari plak...
 

kan dah kata JA (jurutera awam) nie memg poyo....knapa plak shawl nie kembang...huhu...

 
 makan 5 kali sehari...dah la makan sedap-sedap...memg best la, rasa mcm makan kat umah ja..
 
 
 
jelojoh sangat smpai tak sempat nak snap dulu...hehehe..nie pun mana yang sempat ja...
 

 
oklah sebelum korang muntah tengok gambar-gambar nie.. baik lah mummy mengundur diri... sekian.. wassalam ;)