Tuesday, April 23, 2013

AIR & MINYAK SELUSUH

Assalammualaikum.....
 
Skrg dah masuk 8 bulan pregnancy nie dah mula persiapan ke arah persediaan bersalin....selalunya minggu 35 ke atas mesti bakal-bakal ibu dah fikir air penawar atau apa-apa cara untuk memudahkan bersalin nanti kan?....
 
Tak ketinggalan mummy pn dah mula terfikir-fikir, macam manalh sakit bersalin nanti untuk anak kedua....takkn tahu selagi tak sampai masanya...jadi, apa yang perlu dibuat hanyalah tawakal, usaha dan doa....sebenarnya masa bersalinkan azroiee mummy bersyukur sangat2 sbb tak rasa sakit langsung....tu yang untuk kali kedua mummy takut sikit...time azroiee mummy memg tak sempat pn buat air & minyak selusuh...sbb takda orang bgtau...
 
Masa azroiee, tak rasa apa walaupn bukaan dah 4cm...mummy siap bleh baca majalah atas katil lg...lepas doc check & bukaan 4 cm terus doc suruh tolak masuk labor room...time tu masih bleh berjalan lg tp doc tak bg n prosedur dorg kena tolak pesakit guna wheel chair...babah pn heran bila tgk mummy cukup cekal melahirkan azroiee....babah menitis air mata gak la bila tgk mummy tido...korang bayangkan time melahirkan azroiee, doc tanya nak gunting or nak biar koyak secara sendiri...babah cakap baik utk mummy, baik gak la untuk doc...jd pilihan doc biar koyak sendiri....memg ALLAH permudahkan segala urusan bersalin sehingga keluarlh azroiee taufiq bin talib dengan berat 3.75kg...
 
tp bila anak kedua nie, mummy sedikit gementar sbb takut sakit tak sama dengan azroiee....orang slalu ckap mengandung n bersalin akan rasa berbeza...jd ini adalah salah satu usaha mummy...
 
air & minyak selusuh....
 
tak lupa gak air akar fatimah...mummy belum rendam lagi....insyallah minggu depan kot sbb takut nak minum awal-awal. takut terberanak awal sangat....ada juga dari hasil pembacaan mummy, makan kurma 7 biji di bulan-bulan akhir untuk mempermudahkan bersalin....dan akhir skali jangan lupa baca surah maryam, surah yasin & zikir Nabi Yunus...
 
Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin untuk mummy & zuriat dalam rahim ini...amin....
 
 

13 comments:

  1. ehh sama arr kita, 4cm terbukak tapi x rasa sakit pon, alhamdulillah.. sebab pagi tu minum air bunga kembang fatimah tu.. kita ikhtiar la ape yang mampu ekk.. heheh.. tapi kena gunting jgk walaupon adam 2.8 kg je.. syoq nyaa ika nak bsalin dahh.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq pn mimiEhalim....bila nak join club

      Delete
  2. akak lak yg rasa berdebar.... brg2 bby ngn mak bby dh siap2 dlm beg lum? hrp semuanya selamat n berjln lancar.... tak sbr nk tgk bby baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. eika dah dobi tp blem packing dlm beg...kak dana doakn eika selamat yer...

      Delete
  3. moga berjalan dengan lancar hendakNYA..

    saya dulu ambil petua MIL, selepas mandi selawat 3 kali minum air hujung rambut.. ikut pengalaman.. alhamdulillah.. taklah sukar nak bersalinkan anak2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eika ada dengar gak tp blem buat lg...in shaa allah eika akan amalkan....

      Delete
  4. semoga dipermudahkan proses bersalin...doa byk2 kpda Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cinta polisas....in shaa allah...

      Delete
  5. tahniah...selamat melahirkan..mesti baby comel nanti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq aien...harap semua selamat...nanti eika publish entry baby klu dah bersalin....doa2kn yer

      Delete
  6. tak lama dh nih...semoga selamat bersalin ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal...dah tak lama dah....bila dah dekat nak due rasa takut kian menebal plak...doakan eika n baby selamat yer....

      Delete
  7. Hai..lama dah tak bw blog ni..saya sendiri pun lama dah tak update..oo..ingatkan dah bersalin..apapun saya doakan semoga ibu dan baby selamat nanti..

    ReplyDelete