Thursday, April 25, 2013

AIS CREAM GORENG (2 SENGGET)

Lap air liur dulu yer..hahaha....semalam mummy rasa teringin sangat nak makan ais cream goreng n ini bukan percubaan pertama yer sbb minggu lepas dah buat cuma malas nak snap gambar pembikinan n time goreng...mood ke laut time tu jd hari nie mummy just nak share sikit tentang ais cream goreng...
 
Ais cream goreng nie sedap bila makan time cuaca panas...lgpn mudah nak buat n tak menggunakan banyak bahan....hari tu saja test sbb nak abiskan roti yang dah nak expire....jd tanpa membazir mari kita cuba sesuatu yang menarik..mummy minta tolong babah buatkan sbb tak kuasa nak tekap roti tu sampai jd bulat mcm kuih dorayaki...
 
Malam kemarin mummy request nak buat ais cream goreng lg...jd tanpa berlenggah mari kita terjah masterchef berbadan sasa buat ais cream goreng tanpa memakai baju....
 
Cepat salin resepi...babah azroi nak ajaq ibu-ibu di rumah buat ais cream goreng versi homemade....
 
Bahan-bahannya:
 
# Roti Gardenia
# Ais Cream
# Mug permukaan bulat untuk tekap roti tu nanti...
 
 
first skali letakkn ais cream di tengah permukaan roti...korang jgn letak byk tau sbb nanti susah nak tekap n bila goreng senang meleleh...jd time nie kita kedekutkan kuantiti ais cream yer
 

Lepas tu lapik dengan sekeping roti lg untuk kepitkan ais cream tu...dah settle ambik bekas bulat n tekapkn sampai jd kuih dorayaki...nampak tak tangan babah press sampai naik urat...     
(sila abaikan apa yg korang perasan yer) 18SX

 
Lepas dah jd bulat2 tu korang simpan dalam beg plastik untuk semalaman...simpan dalam peti sejuk tau...!klu nak simpan dalam masa beberapa jam pn bleh tp mummy buat semalam dah dekat kol 10 mlm jd kita goreng hari nie jelh...takkn nak bangun kol 4 pagi semata-mata nak makan ais cream goreng....hehehe
 
 
Cara menggoreng pn nak ada skill gak yer...korang kena panaskan minyak tahap maksimum...supaya ais cream tu tak serap minyak yang banyak...goreng dalam 10 saat ja n bila tgk dah jd keemasan terus angkat....n makan panas2...memg sesedap rasa.. ranggup di luar n cair di dalam mulut...huhuhu...selamat mencuba yer...
 
Maaf pic masa menggoreng takda sbb blem goreng lagi...nanti bila mummy dah goreng mummy upload k...
 

 
 
 
 
 

11 comments:

  1. wahh nampak sdp..boleh try la nanti..thanks mummy for the recipe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap mommyaida....senang ja sbb bahan pn sikit sangat n tak susah nak cari....

      Delete
  2. Simpan dalam peti ais ke mummy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup Alien Ohsem....kena simpan dalam peti sejuk semalaman...biar beku..nanti klu nak goreng terus ambik n goreng dlm minyak panas menggelegak yer...baru tak serap minyak...

      Delete
  3. aduhla kenapa seksi sekali chep nya buk... hehehe balik kg nnti nk try lah, baru seronok adik2 ramai

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal...masterchef bajet seksi...nak buat macm mana...nak tunjuk badan six pack...hehe...memg best klu ada adik beradik...nanti tak menang nak goreng...selamat mencuba kak dana..

      Delete
  4. iskkkk nak cikit boleh he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh...bg alamat nanti mummy pos 2 sengget...(versi mail upin ipin)

      Delete
  5. Salam perkenalan.... sedap ais krim goreng tu..... terliur......

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sis....memg sedap....senang ja nak buat sis...nanti jgn lupa cuba yer...

      Delete
  6. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete