Monday, April 15, 2013

SUSU FERNLEAF vs ANNUM

Bersua kembali....mummy sebenarnya nak tanya kengkawan tentang susu formula ANMUM vs FERNLEAF....sebenarnya anak mummy minum susu annum tp badan still maintain...tak nak naik langsung walupn dah bg makan nasi plus vitamin bagai...
 
Baru2 nie, mummy jumpa kawan babah dari KL sbb dorg ada meeting kat penang..masa first jumpa azroiee umor 1 tahun lebih berat badan still 9 kg n baru2 nie umor azroiee 2 tahun pn masih sama...dia cakap klu berat badan tak nak naik kenapa tak tukar susu...mummy bukan tak nak tukar susu tp anmum adalah susu terbaik utk tumbesaran kanak-kanak....bila kawan babah tegur terus rasa berkobar2 nak tukar...huhuu...dia cakap dia bagi anak minum susu fernleaf n badan mcm mechelin....hahaha

Esoknya terus mummy google n rasanya tak salah bertukar ke arah kebaikan lg pun mummy nak yang terbaik untuk azroiee....maka dengan ini azroiee dah seminggu minum susu Fernleaf cuma kat umah babysitter ja mummy tak tukar lg sbb masih ada stok..

Sejak seminggu lebih nie mummy saja bg azroiee minum susu Fernleaf...rasanya azroiee minum lebih banyak dari susu anmum....klu sebelum nie anmum minum confirm akan tinggalkan dalam 2oz tp klu fernleaf dia minum sampai abis...masa start minum rasa kesian pn ada, tp mummy tgk najis pn ok tu yang continue terus..
 
klu korang tahu ada susu yang lebih baik tolong share yer....


sumber: mr google...

 
VS

 

40 comments:

  1. lya pon xreti nk komen psl suus ni..sbb asya mmg x minum susu ni..

    asya dulu ada msalah camni..mmg xnak mkn/kurang mkn/minum susu & berat badan x nnaik.. kmudian pakar suggestkan pediasure..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eika pn pernah bagi pediasure tp azroiee tak brapa nak minum....time tu dia kena admit sbb demam n seminggu gak la bagi.... last skali dia tak minum jd cik pah (tong sampah) la yang minum....hehehe

      Delete
    2. Sayangnya, susu pediasure tu bukan murah kan sis. kalau azroie dah tak nak minum, susah nak paksa. Ibu pun sedang alami ni. Anak no 2 sejak sekolah ni dah kerap sangat demam. belikan susu pediasure pun dia tak nak minum. Boleh cuba macam sis ni, susu fernleaf rendah lemak dan lebih murah dari susu anmum essential tu kan. Kalau risau anak xnak minum beli yang kecik dulu.

      Delete
  2. cube try dutch lady dik, tak pun bg enfagrow ok jugak, dulu akak bg aiyan susu s26 tp berat dia tak naik2 lps akak gune enfagrow alhamdulillah cpt dia naik, tp doc sarankan aiyan amik pediasure... so akak campur je enfagrom+pediasure...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eika baru nak try susu mana yang terbaik....in shaa ALLAH eika cuba dutch lady plak....sbb pernah beli pediasure n azroiee tak brapa minum...last skali eika buang ja sbb takda anak kawan yang minum...mungkin dia tahu mak dia tak brapa berduit jd dia minum susu ikut bajet la...hehehe...

      Delete
  3. susu nie alin tak pandai nak suggest sebab susu nie ikut kesesuaian budak2. ader yang sesuai yang nie tak sesuai yang itu. Anak alin memang tak bole annum sebab tumbuh ruam2 banyak kat badan n cirit birit. pastue tukar dutch lady kesian asyik sembelit jerklar pulak sampai menangis2 alin kalo die nak membuang. pastue dekat 2 tahun lebey minum novalac IT khas untuk budak2 yg ader masalah sembelit doc specialist yang nasihat minum susu tue. Pastue tgk die dah ok jerk try slow ngan dumex dugro. alhamdullilah takder aper. Cuma kene pastikan die tak terlebey susu daripada makanan seimbang kalo tak sembelit. kesian tgk...

    ReplyDelete
  4. Assalam mummy Azroi, terima kasih jenguk blog saya ... follow semula.

    ReplyDelete
  5. Susu Anmum n Fernleaf dari brand yg same..Fonterra..ank sy pon mnum Anmum Start umr 1 thn 2 bln..sblm tu mnyusu badan n lam pantang pon bg anmum time nk kurangkan kuning..ms umur die 2 thn try tukar duch lady tp xsesuai..berak kerap sngt smp najis cair n kaler coklat gelap...pastu xbrani nk tkr dh...Pastu kbtulan g supermarket terpandang fernleaf n same brand gan anmum...try tkr...Alhamdulillah..ok..same je ank sy minum mcm susu Anmum jgk..xde perubahan..jimat ckit!. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu fernleaf ni sesuai tk utk bby Yg Bru nk masuk 1 thn

      Delete
    2. Dulu ank sy mnum DL Dr baby hingga skrg dh nk masuk 2thn. tp smlm baru try beli fernleaf. Ok ke fernleaf ni..

      Delete
  6. My vel dah minum mcm2 susu yg ada di supermarket,anmum,s-26,lactogen,dumex,fernleaf etc.now dia umur 2 thn berat 19.6kg. Jadi saya berani suggest yg paling bagus ialah lactogen & fernleaf.tapi kebanyakkan org serba salah nk bagi anak minum ni pasal harga dia murah.takut x bagus.rasanya susu ini murah sbb dia ada market besar,susu lactogen misalnya lebih tua dr saya yg dah 30thn ni pasal sy pun minum lactogen masa kecik. Now my vel minum fernleaf,she finish it to d last drop.

    ReplyDelete
  7. ank sy dulu tym baby minum dutchlady smpi umur x silap 2tahun..berat ok..tp tgk mcm tlebih aktif haha...lompat sna sni...pastu tukar p fernleaf pai skrg nk smpi da umur 4thn...bru td bli dugro4 yg rasa buah...dia try skali trus stop n ckp x sedap..aduhhh sedih klu pai hujg mgu ni x sedap jg tpksa continue la blk fernleaf haha...

    ReplyDelete
  8. semua jenama susu ni bagus, cuma setiap manusia ni lain la citarasa, lumrah kehidupan, Allah ciptakan mcm2 jenis.

    kalau nk cari susu terbaik dalam alam semesta ni, sume bagus kot.. kalau x bagus xkn la syarikat tu diiktiraf lesen dan juga sijil halal... so beli la yg anak boleh habiskan..

    ReplyDelete
  9. semua jenama susu ni bagus, cuma setiap manusia ni lain la citarasa, lumrah kehidupan, Allah ciptakan mcm2 jenis.

    kalau nk cari susu terbaik dalam alam semesta ni, sama mcm kau tanya emas terbaik di alam semesta ini. semua emas sama, yg bezanya dari jenama mana ia dikeluarkan. haha sume bagus kot susu.. kalau x bagus xkn la syarikat tu diiktiraf lesen dan juga sijil halal... so beli la yg anak boleh habiskan..

    ReplyDelete
  10. Cube bagi susu kambing r rayyan kurma delima...khas utk naik kan berat badan.

    ReplyDelete
  11. Cube bagi susu kambing r rayyan kurma delima...khas utk naik kan berat badan.

    ReplyDelete
  12. sama mcm sy bg ank minum susu anmum.. tp dia akn tngglkan sikit baki susu tu...mcm membazir kan...btukar susu fernleaf ok plak mnm hbs..kdg tu mnx lagi susu... 1 lagi susu anmum ni klo ank sy mnm die akan terlbh aktif..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh sama la mcm anak sy..mmg dia akan tinggal skit susu anmum & anak sy pun mmg aktif skit

      Delete
    2. Sy pun br tahu tntg susu fernleaf full cream.br bl td, nnt nk try bg ank jg :)

      Delete
    3. Klu Susu fernleaf Nie, nk bg anak Brpe scoop yer....

      Delete
    4. anak sy umur 1y1m mnum susu fernleaf fullcream...najis ok...sedap susu ni taste like fresh milk...susu viral skg...

      Delete
  13. Saya dari enfalac pegi ke dugro smpai ke babelac hingga la ke s26 masih Lagu xsesuai .berat badan xnaik walaupon bagi makan .umur Baby 7bulan + Saya da xada Susu badan sbb anak 4 Bulan DUDUK NICU .Ada masalah paru2 sbb berak dlm perut da termakan taik da sumbat ke saluran paru2 .Saya sebulan JE Pam Susu teros kering Susu badan .skrg Saya da pening Susu apa lagi Saya nak bagi .tapi anak saya mmg akan ganggu masalah tubesaran kata doc .tapi Saya nak jugak usaha Naik kan berat badan anak saya

    ReplyDelete
  14. Susu anmum bolih ke campur fernleaf 2sudu mcm tu .. Satu bancuhan...

    ReplyDelete
  15. Hi.ank sy lgnsung X mau susu fm...da nak msuk 1thun ne nak jgla tupun bukan mum btol2...sy try dugro 1-3 thun tp mcm ank nk tak nak mnum je...lpas ne nak try fenleaf la....pening kpla ank tknak susu FM ne..

    ReplyDelete
  16. fernleaf full cream ada DHA ke? google2 xjmp plk kmdungan DHA

    ReplyDelete
  17. fernleaf full cream ada DHA ke? google2 xjmp plk kmdungan DHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feenleaf full cream ni berapa sukatan dy eh?dkt pack tulis utk cawan je .cnfuse😅ank sy 1om skrg .

      Delete
    2. Feenleaf full cream ni berapa sukatan dy eh?dkt pack tulis utk cawan je .cnfuse😅ank sy 1om skrg .

      Delete
    3. Saya guna sukatan sudu susu yg lain je kira 1 sudu 1oz/30ml

      Delete
  18. Boleh ke anak unur setahun lebih minum susu fernleaf full cream..

    ReplyDelete
  19. Boleh ke fernleaf buat ank 11 bln

    ReplyDelete
  20. Saya pun baru nak try susu fernleaf untuk anak 1 tahun.harap sesuai la

    ReplyDelete
  21. ni nk tanya kalau anak umur 1 tahun 10 bln blh x minum susu fernleaf full cream??

    ReplyDelete
  22. Anak 11 bulan blh ke try full cream

    ReplyDelete
  23. Lau baby ada masalah sembelit blh ka bg susu fernleaf? Dr br lahir hgga 6bln baby minum lactogen, ok ja xdak mslh.. Lps dia mula mkn dia alami sembelit.. Tkr susu.. Minum anmum plk.. Msh sembelit jgk tp x terok sgt.. Fernleaf ok ka lau utk sembelit?

    ReplyDelete