Friday, September 06, 2013

PENGALAMAN KEDUA

Hai korang........
Assalammualaikum n salam jumaat.....

Lamanya tak update blog.....sebenarnya mummy dah sebulan start keja tp tak sempat nak menulis lg...maklumlah baru nak cari tune mood berkerja....Tapi mummy usahakan jugak nak update sesuatu hari ni. 
 
Orang slalu cakap klu bersalin anak kedua mudah sbb dah ada laluan...semua nie fakta atau mitos...jom mummy nak kongsi pengalaman kedua...
 
8hb Mei tepat kol 5 petang mummy dah mula minta maaf pada kawan2..mcm tau2 ja yg esok mummy nak bersalin....semua kawan2 perli sbb dorg cakap tu mesti nak apply mc...lantak la yang penting dah minta maaf...pagi khamis tu mummy siap macam biasa nak gie keja walaupun perut mengeras 5 minit sekali...bukan apa, sbb kesian kat babah...hari khamis kan kena pakai baju batik n malam khamis babah iron baju batik tu dekat sejam...kesian plak klu tak pakai...penat2 iron tak pakai...haha...tengah bersiap mummy rasa sakit perut sangat tp malas nak layan jd mummy cakap takpalh mummy apply EL jelah hari nie sbb rasa tak sedap hati...babah serba salah nak tinggal mummy sesorang kat umah jd babah pun apply EL skali...maka kami berdua terbongkang atas katil semua smbil main candy crush...lepas tu mummy rasa mcm nak membuang tak jd...lepas tu babah cakap jom la gie check up utk kepastian...dalam masa bersiap rasa sakit sangat2...nak nangis takut babah gelabah jd tahan jelh...
 
Dalam masa yang sama siapkan azroiee n send kat umah babysitter...time tu gak la azroiee nak makan donat n air dutch lady...nak tak nak kena cari gak sbb azroiee dah mintak...memg menguji sungguh sbb semua gerai kuih tutup n kedai runcit berdekatan pn tutup..last2 hantar azroiee dengan tangan kosong ja...dalam perjalanan mummy pegang kuat2 tangan babah sbb sakit sangat n babah sempat lg belikan nasi lemak n air teh'o'ais...
 
Sampai ja hospital n babah park keta, mummy turun dulu sbb nak park jauh...lepas dah park baru daftar...masa tunggu turn nak check, tepat kol 10.30 pg air ketuban pecah...rasa mcm belon plubbb....lepas tu meleleh ja air turun....tak sampai 10 minit turun dari keta... klu tak banjir gak la keta...masa tu mummy dah mula nangis sbb apa entah...semua rasa bercampur n rasa takut lebih banyak dari sakit...
 
Terus staff nurse kalut tolak mummy masuk labor room....time tu plak pasakit ramai jd tunggu la mummy kat luar kejap sebelum masuk bilik bersalin...memg mencabar sungguh sbb time tu dah bukak 5cm...lepas tu dorg suruh tukar baju pink...dorg suruh baring mengiring sbb nak check denyutan jantung bayi....memg sakit sbb rasa mengeras kerap sngat....babah ditepi sentiasa memberi semangat n tak henti2 usap kepala mummy...bila dah smpai masanya doc suruh push...mummy dah usaha sebaik mungkin n alhamdullilh tepat kol 11.30 dengan izin Allah mummy selamat melahirkan bby girl seberat 4.2kg secara normal...
 
Lepas ja selamat bersalin ada drama swasta tak berbayar dalam lobor room...doc n babah cakap mummy lahirkan bby girl..mummy mcm tak percaya n hanya allah ja yang tahu terharunya bila mummy dah ada sepasang anak perempuan n lelaki....babah pegang erat tangan mummy n ucapkan terima kasih sbb lengkapkan hidup babah....memg sedih time tu...hilang segala sakit bersalin...

Bagi pengalaman mummy sakit bersalin adalah berbeza...mcm time bersalin azroiee lagi mudah kot sbb tak rasa langsung sakit bersalin tu mcm mana padahal normal gak....n kali kedua memg sakit sangat...mungkin sbb baby besar yang sambut plak doc perempuan n kasar dia lain macm sikit klu dulu doc lelaki n dia memahami...takpalh yg penting selamat...

Oklah sampai sini je yang mummy nak kongsikan.
 
 

10 comments:

  1. alhamdulillah...tahiah ika....hidup bertambah sempurna dan bahagia dengan kelahiran sepasang ni kan :) moga baby dan mami sentiasa sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur sgt cik wawa...mudahan anak2 berjaya didunia n akhirat kelak...amin...

      Delete
  2. hihiii... dh lama dok tggu nk baca entry ika... nnt rajin2 la update ;) Anyway, congrats lg sekali dh sepasang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillh dah sepasang....tak sempat nak menulis puan aniza...in shaa allah klu ada kesempatan eika menulis lg yer...hahaha

      Delete
  3. salam perkenalan sis...

    amboi nama baby cam kisah azura dan azroi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam n tq utk meninggalkan jejak...

      berkenan nama tu sbb suka tgk faizal hussein dlm drama apa entah....azroi

      Delete
  4. pengalaman terindah seorang ibu kan.. ;)
    ada orang senan mengandung, susah ketika melahirkan dan senang ketika berpantang..
    ada pulak sebaliknya..
    itulah anugerah dariNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memg terindah sgt2 aizamia3.....tak terucap dengan kata2....bersyukur sbb semua selamat walaupun ada masalah sikit masa berpantang...dan apa pn yg penting skrg semua dah selamat...amin

      Delete
  5. selamat dh la yek dik... jgn tinggal lama2 blog nih ramai yg rindu tau... sedap nama anak dara tuh...

    akak nih kalu bersalin normal ntah camne agaknyer, maklum masa aiyan dulu caesar kan... bab drama swasta tuh best kalu dpt tgk... msti terharu bile en somi ckp gitu kn...

    ReplyDelete
  6. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete